Predsjednica pokroviteljica: Donji Vidovec slavi 790. godišnjicu

Donji Vidovec ove godine slavi svoju 790. godišnjicu. Općinski načelnik Josip Grivec Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar – Kitarović uputio je zamolbu da upravo ona bude pokrovitelj te velike proslave.

– Donji Vidovec se pod imenom Bistrec prvi put u pisanim dokumentima spominje daleke 1226. godine. Ova će cijela godina biti u znaku te velike i vrijedne obljetnice, a posebna bi nam čast bila Vaše visoko i cijenjeno pokroviteljstvo. Nadamo se i Vašem dolasku na središnju svečanost čiji bi datum prilagodili Vašoj mogućnosti dolaska.

Donji Vidovec je mala općina u istočnom kutku Međimurja blizu utoka Mure u Dravu, najstarija župa u ovome kraju. Mjesto smo poznato po drevnoj povijesti, hrabrim ratnicima u vrijeme borbi protiv Turaka, ali i u uključenosti u Domovinski rat. Poznati smo i po njegovanju tradicije ispiranja zlata, kolijevka smo košaraštva u Međimurju, mjesto bogate povijesti i tradicije. Općina smo koja je na referendumu za ulazak u Europsku uniju dala najveću potporu u Republici Hrvatskoj (84,09%).

Želja nam je ovu veliku i vrijednu obljetnicu dostojno proslaviti jer to je spomen na brojne generacije Vidovčana koje su tu živjele i stvarale te se održale odupirući se stalnim posizanjima za ovim prelijepim kutkom Hrvatske – napisao je Grivec.

Na općinsku adresu vrlo brzo stigao je odgovor od same Predsjednice:

– Veliko mi je zadovoljstvo prihvatiti pokroviteljstvo nad središnjom proslavom obilježavanja 790. obljetnice prvog spomena Donjeg Vidovca, mjesta koje svojom bogatom duhovnom i materijalnom baštinom zauzima zamjetno mjesto u našoj povijesti i kulturi. Uz želju za uspješnom pripremom proslave ove visoke obljetnice, primite moje srdačne pozdrave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije