Nacionalno vijeće učenika RH o smanjenju subvencija prijevoza

Predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske Karlo Horvat poslao je priopćenje o smanjenju subvencija za prijevoz učenika koje prenosimo u cijelosti:

‘Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske neugodno je iznenađeno jučerašnjom sjednicom Vlade Republike Hrvatske na kojoj je iznesen proračun, a u jednom dijelu i plan da se subvencije za prijevoz učenika smanje sa 75% na 50%.

>>> Iznos za prijevoz srednjoškolaca umanjen za 94 milijuna kuna

S Obzirom da živimo u zemlji u kojoj se ističe da učenici imaju pravo na besplatno obrazovanje, zadnjih godina Nacionalno vijeće učenika sve se češće mora boriti da se to pravo i ostvari. Iako je NVURH dio resornog ministarstva, ne možemo se složiti s odlukom da se ta ista prava smanjuju ili ukidaju.

Stoga, ustrajat ćemo i kroz razgovor s ministrom da subvencije kao takve ostanu jer je to naša dužnost kao najvećeg predstavničkog tijela učenika u Republici Hrvatskoj u koje smo izabrani da bismo zastupali prava učenika. Isto tako, smatramo da će to zasigurno osjetiti i roditelji, s obzirom na male plaće, ukoliko tu razliku ponovno ne nadoknadi lokalna samouprava.

Ovim putem želimo, još jednom, izraziti veliko negodovanje zbog mogućeg smanjenja subvencija za prijevoz učenika. Isto tako, apeliramo na vladajuće da još jednom razmisle o tom potezu, da uzmu u obzir sve moguće negativne posljedice koje bi mogle nastupiti provođenjem takve odluke. Republika Hrvatska je država koja teži boljoj budućnosti, država koja teži višim standardima, država koja želi rasti.

Kako ćemo postati zemlja znanja ako ne ulažemo u obrazovanje, ako štedimo na onome u što moramo ulagati?’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije