Project Wonderland: Virtualna stvarnost, milijunske investicije, svjetska vizija

Virtualna stvarnost, Oculus Rift, europska sredstva, Međimursko veleučilište, znanstveno-istraživački rad, budućnost turizma, čudesan projekt… Sve su to ključne riječi koje se vezuju uz ne baš uobičajen projekt – Project Wonderland. O čemu se radi? Mia Biberović na Netokraciji piše o startupu na Međimurskom veleučilištu koji radi na jedinstvenoj inovaciji – ekipi je cilj izraditi prvi svjetski funkcionalni prototip nosivog sustava proširene stvarnosti – “augmented realityja”, u vanjskome prostoru.

Prije nekoliko tjedana, Međimursko veleučilište instaliralo je LocataNet mrežu kako bi prvi na svijetu počeli primjenjivati virtualnu stvarnost u otvorenom prostoru.

Ukupna vrijednost mreže je 4 milijuna kuna i, kako tvrde u Međimurskom veleučilištu, riječ je o najpreciznijoj LocataNet instalaciji u cijeloj Europi. Tehnologija je to slična GPS-u, ali sa zemaljskim “satelitima”, umjesto satelita u Zemljinoj orbiti, i sa značajno višom razinom preciznosti koja će omogućiti da mozak korisnika ne može raspoznati koji su “stvarni”, a koji “virtualni” objekti oko njega. Inače, tehnologija Locata do sada je u Europi instalirana samo u jednome finskom rudniku i privremeno na jednome engleskom sveučilištu, a trenutno ju koriste američka vojska (US Air Force) za pozicioniranje aviona, NASA za pozicioniranje dronova, jedan australski rudnik zlata za pozicioniranje robotiziranih strojeva te još nekoliko velikih korisnika u svijetu, piše Netokracija.

Sve je ovo dio istraživačkog projekta koji u dobrom dijelu financira Europski fond za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007. – 2013. u iznosu od 5,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je 6,7 milijuna kuna, a razliku zajednički sufinanciraju Republika Hrvatska, Međimursko veleučilište u Čakovcu i tvrtka Infigo IS. Project Wonderland želi prvi na svijetu izraditi funkcionalni prototip nosivog sustava proširene stvarnosti, ali u vanjskome prostoru.

Project Wonderland radnim prototipom želi pokazati kako je s današnjom tehnologijom primjena moguća i u prostoru u kojem se osoba može slobodno kretati, što će osigurati potpuno nove i kreativne načine primjene tehnologije proširene stvarnosti, primjerice, u turizmu. To znači šetnju povijesno važnim prostorima u kojima ćemo moći “uživo pratiti” virtualne događaje koji su se tamo odvijali – prije nekoliko stotina ili tisuća godina!

Za sada su napravljena tri prototipa uređaja, a radi se na četvrtome, otkriva za Netokraciju voditelj projekta Robert Ilijaš. On bi trebao biti spreman do proljeća, a bit će to prvi prototip koji će uključivati “čvrstu” integraciju svih ključnih tehnologija koje se koriste na projektu – uz Locate, to su VR headset, kamera i XSens AHRS. To će omogućiti timu da počne raditi prve “filmiće” u vanjskome prostoru.

Više o cijelome projektu pročitajte na Netokraciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije