Međimurski osnovci u svojim školama žele zdrave obroke, na svojim tanjurima očekuju raznovrsne namirnice, a mnogi od njih vole kuhati ili svojim roditeljima pomažu u tome.
Stoga i nije čudno da je gotovo jednoglasno afirmacijska skupina pobijedila negacijsku u Spikaonici koju su u sklopu projekta Zdravi odmor u III. OŠ u Čakovcu organizirali Podravka, Hrvatsko debatno društvo i Večernji list.
Više od 200 učenika s velikim zanimanjem pratilo je debatu koju su predvodili ambasadori projekta Luka Nižetić i Maja Vidaković, nutricionistica iz Podravke, postavljajući pri tome brojna pitanja.
“Danas je u školi bilo iznimno dobro, puno interakcije s klincima što je zapravo i poanta jer ih želimo potaknuti na razgovor i na dijeljenje mišljenja. Ovo je škola u kojoj je najviše djece dignulo ruku kad ih se pitalo znaju li kuhati. Recepti koje su nam pojasnili bili su vrlo interesantni” – istaknuo je Luka Nižetić.
Omiljeni pjevač i pobjednik 1. hrvatskog Celebrity MasterChefa priredio je za male Međimurce neuobičajeni obrok – ragu s porilukom i tjesteninom. Prve komplimente dobio je od dječaka Huga, Grge i Borne koji su zbog aktivnog sudjelovanja u debati i prezentaciji svog kulinarskog znanja promovirani u njegove pomoćnike, a zatim i od svih učenika i nastavnika škole.
Svi su isprobali isto jelo koje su u velikoj tavi priredili Podravkini promotori kulinarstva predvođeni Zlatkom Sedlanićem. Sudeći prema općem zadovoljstvu, ovo jelo uskoro će se naći na školskom jelovniku čakovečke III. osnovne škole.
Recept za ragu s porilukom kao i kulinarski savjeti popularnog pjevača mogu se naći na internetskoj stranici Zdravi odmor (www.zdraviodmor.hr) na kojoj se nalazi i niz korisnih tekstova o prehrani djece s ciljem edukacije djece, roditelja i nastavnika. Projektom Zdravi odmor Podravka nastoji širiti svijest o važnosti školskog obroka, o potrebi njegove usklađenosti s pravilima ispravne prehrane, te doprinijeti poboljšanju prehrambenih navika učenika, javlja Podravka.hr.