Marko Šlibar – put do hrvatskog Wall Streeta

>> Marko Šlibar – put do hrvatskog Wall Streeta

Međimurje je iznjedrilo mnoge uspješne ličnosti, od kompozitora Josipa Štolcera-Slavenskog, dr. Rudolfa Steinera, dr. Vinka Žganca pa sve do brojnih profesora, inženjera, znanstvenika, odvjetnika, liječnika, ekonomista, novinara, sportaša i umjetnika na koje Međimurci mogu biti ponosni. Kamo ih je životni put odnio nakon završetka srednje škole u Međimurju, čime se danas bave te kako vide svoju budućnost i profesionalni razvoj, otkrivat ćemo svakog tjedna

Marko Šlibar (29) iz Donjeg Kraljevca je magistar ekonomije koji trenutno radi na mjestu starijeg suradnika u investicijskom bankarstvu u Interkapitalu u Zagrebu, jednoj od najuspješnijih investicijskih kuća na našim prostorima. Bio je jedan od najboljih studenata svoje generacije, predvodnik brojnih inicijativa i projekata, a istim koracima nastavlja i danas.

Marko je vrlo rano shvatio da se želi baviti financijama pa je nakon pohađanja Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, odlučio upisati Ekonomski fakultet u Zagrebu. Dvoumio se između studiranja matematike na PMF-u i ekonomije, a fakultetski uspjesi koji su uslijedili pokazali su da je uistinu odabrao najbolje za sebe. Tijekom studija je ostvarivao izvrsne rezultate pa je primio dvije državne stipendije i Dekanovu nagradu. Uz to je bio demonstrator na Katedri za financije i Katedri za statistiku, a ono što smatra posebnom privilegijom jest članstvo u Alfa grupi dodatnog obrazovanja, koja je okupljala najbolje studente iz generacije.

Cjelokupno iskustvo studiranja Marko je odlučio iskoristiti na najbolji mogući način pa je sudjelovao i na raznim studentskim natjecanjima od kojih izdvaja Roland Berger Case Challenge Zagreb, na kojem je 2010. njegov tim osvojio prvo mjesto u rješavanju poslovnih slučajeva.

Posljednjih godina studija i nastupom gospodarske krize u Hrvatskoj i svijetu, primijetio je da su potrebne konkretne promjene i projekti koji će mladim ekonomistima omogućiti stjecanje znanja, iskustva i u konačnici zaposlenja.

– Shvatio sam da sve više mojih kolega ima potrebu raspravljati o financijama i raditi primjenjive projekte te sam s nekoliko prijatelja počeo voditi udrugu Financijski klub. Tad je Udruga bila pred gašenjem, a danas je vodeća na Fakultetu. Između ostalog, već u startu smo pokrenuli projekt Student investitor na koji sam iznimno ponosan i koji je mnogim njegovim članovima omogućio prva zaposlenja. Specifičnost Udruge je da nema pasivnih članova, svi sudjeluju na projektima, pišu radove, organiziraju konferencije i radionice i ta proaktivnost je baš ono što je nedostajalo Fakultetu – nadovezuje se Marko.

Koliko je bila uspješna u svome radu, potvrđuje i nagrada Zagrebačke burze koju je Udruga primila 2013. za izuzetan doprinos tržištu kapitala. Još jedno vrijedno iskustvo koje Marko ističe je odrađivanje studentske prakse u Hrvatskoj narodnoj banci.

– Prijavio sam se u HNB jer cijenim tu instituciju i jer su me se dojmili razgovori o HNB-u koje sam imao s profesorima koji su tada bili članovi Savjeta HNB-a, njegovog najvišeg upravljačkog tijela. To je ogromna organizacija koja pušta ili povlači hrvatske kune iz optjecaja, definira središnji tečaj, upravlja deviznim pričuvama RH, nadzire banke i platni sustav te provodi monetarna istraživanja. Sve zapažene fakultetske aktivnosti dovele su ga do prvog radnog mjesta u Interkapitalu, vodećoj investicijskoj kući u Hrvatskoj.

– Moj prvi kontakt s Interkapitalom bio je kad smo dogovarali predavače za prvu konferenciju Financijskog kluba. Već tada shvatio sam da pod jednim krovom imaju objedinjene i snažno razvijene razne financijske usluge, od brokeraže i analiza do upravljanja imovinom i investicijskog bankarstva pa i posredovanja u osiguranju, što je u Hrvatskoj rijetkost za društvo koje nije banka – nadovezuje se Marko. Po završetku studija asistentica Katedre za financije preporučila ga je kao perspektivnog kandidata za intervju koji je završio zaposlenjem. Prvotno je pomagao brokerima, a kasnije i sam postao jedan od njih. Marko nam je ukratko opisao što točno radi broker.

– Najkraće rečeno, dionice i drugi vrijednosni papiri mogu se na burzi kupiti ili prodati samo posredstvom brokera, koji mora biti licenciran od strane regulatora (kod nas je to Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga). Licenca se dobiva polaganjem ispita i zapošljavanjem u investicijskom društvu. Broker u ime i za račun klijenta izlaže nalog na burzi. Konkretno, klijent nazove brokera i daje mu nalog da npr. kupi neku količinu nekih dionica po nekoj cijeni, broker unosi nalog u trgovinsku platformu i ako ima prodavatelja za taj broj dionica po toj cijeni, nalog se izvršava. Najbitnije kod brokera je da zna tko što kupuje ili prodaje i da redovito pruža klijentu kvalitetne informacije.

Nakon brokeraže, Marko je prešao u investicijsko bankarstvo gdje je nakon nekoliko godina analitičarskog rada polako počeo voditi projekte. Kako kaže, danas mu radni dan nikad nije jednak prethodnome jer svaki novi projekt ima svoje izazove i uključuje rad s drugim ljudima.

– U investicijskom bankarstvu radi se na projektima povezanima s raznim korporativnim transakcijama u kojima moj tim savjetuje menadžment neke kompanije, ovisno o slučaju, kako primjerice kupiti neku drugu kompaniju, kako prikupiti određeni iznos novca na tržištu kapitala izdanjem dionica ili drugih vrijednosnih papira ili koje mjere financijskog restrukturiranja poduzeti kad kompanija padne u financijske poteškoće. U svemu tome, moja uloga je da redovito komuniciram s klijentom i pratim razvoj projekta, nadzirem rad analitičara te finaliziram financijske modele, procjene vrijednosti i prezentacije.

Transakcija na koju je Marko posebno ponosan je inicijalna javna ponuda dionica zadarske brodarske kompanije Tankerska Next Generation koju je Interkapital proveo početkom prošle godine, prikupivši od investitora 208 milijuna kuna za kupnju tri nova tankera. Kvalitetu Markovog tima potvrdio je prošle godine i renomirani financijski časopis Euromoney nagradivši ih titulom najbolje investicijske banke u Hrvatskoj.
Sve to čini njegov posao izazovnim i zanimljivim, bez obzira na radno vrijeme i povremeni stres.

– Kad je normalni radni dan, stižem doma do Dnevnika, ali u razdoblju prije nekog roka znamo raditi cijele noći pa i vikendima. Za ovaj posao vrlo je bitno da je osoba fleksibilna, da brzo razmišlja i da je precizna te da se zna i opustiti nakon svega toga.

S obzirom da je iznimno zadovoljan sadašnjim poslom te svim izazovima i mogućnostima koje mu pruža, u budućnosti se i dalje vidi u njemu. – Gospodarsko stanje u Hrvatskoj polako se oporavlja te nam prave transakcije na tržištu kapitala tek predstoje. No osim financija, velika su mi strast područja organizacije i ljudskih resursa pa ne isključujem ni takve angažmane – završava Marko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije