Povodom početka obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole IV. Zrinskog u Dvorani Matice hrvatske u Čakovcu predstavljena je knjiga ‘Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih’ autora Darka Varge. Iako je o Zrinskima objavljeno puno knjiga, publikacija i radova, ne zna se baš sve o njihovim životima. Upravo je zato ova knjiga vrijedna jer donosi podatake o jednom segmentu svakodnevnog života u 16. i 17 stoljeću, o tomu kako se u to doba proizvodila hrana, kako se jelo, pilo i blagovalo. Usput se ova knjiga bavi i općenitim predstavljanjem obitelji Zrinski i njihova odnosa spram povijesnih zbivanja i ličnosti toga doba. Bogat niz podataka o hrani i prehrani završava zbirkom recepata iz vremena Zrinskih.
Govoreći o vrijednost knjige na njezinom predstavljanju Hrvoje Petrić, recenzent knjige kazao je kako je ona vrlo značajna za hrvatsku historiografiju koja je puno toga napisala o Zrinskima. – Naime u ovoj se knjizi pristupa, kazao je Petrić, s jednog potpuno drugačijeg kuta gledanja. Odgovara se na pitanja o tomu kako su Zrinski organizirali vlastitu prehranu, koja povlači za sobom pitanja i o istraživanju pića i njihovim izvorima.
Sve to je blisko jednoj grani historiografije koja je relativno nova, a riječ je o ekohistoriji – povijesti okoliša. Tako će ova knjiga zasigurno biti zanimljiva mnogim studentima i profesionalnim povjesničarima, ali o ostalim ljudima s obzirom na to da će bilo tko , čak i bez nekakvog predznanja moći shvatiti jedan drugi aspekt Zrinskih kroz njihove želuce u 16. i 17 stoljeću, kroz cijeli sistem metabolizma jedne plemićke obitelji.
Iako se prvenstveno bavi prehranom, pilom i blagovanjem, ova knjiga daje vrlo široki uvid u način života na vlastelinstvima Zrinskih, odnosno na njihovim dvorovima i u utvrdama, pa i niz zanimljivih i manje poznatih podataka o pojedinim članovima grofovske obitelji Zrinski (i drugih osoba vezanih uz njih), te o tadašnjim važnim zbivanjima. Tako u prva tri poglavlja knjiga donosi temeljite podatke o članovima obitelji Zrinski od Nikole IV. Zrinskog do Adama Zrinskog, odnosno o životu na Čakovečkom vlastelinstvu od 1546. do 1691. godine. Tu su obrađeni i podaci o titulama i funkcijama Zrinskih, o njihovim vjenčanjima i brakovima, vezama s drugim velikaškim obiteljima i tadašnjim humanistima i umjetnicima te o povijesti i značenju znamenite Bibliotheke Zriniane.
Zrinski su voljeli svinjetinu, voće, ali i ribu
Autor, Osječanin Darko Varga je otkrio puno zanimljivih detalja, kao i što su Zrinski, te posebno Nikola IV. Sigetski najviše voljeli jesti. – Zrinski su voljeli svinjetinu, ribu, voće i sir. Proizvodili su parmezanski sir, ali i po nekim indicijama i Mozzarellu. Naime, u Čakovcu su tada imali bivole, a kako se Mozzarella radi od bivoljeg mlijeka, proizvodila se i Mozzarella. U dodacima knjige ima i jedan ‘Dnevnik kapetana’ kroz koji se može pratiti svakodnevni meni, a posebno bih tu spomenuo prilog ‘Za stol kapetana Zrinskog’.
Zanimljivo je i to kako su Zrinski brinuli i za svoj ‘puk’,običan narod. Tako je Nikola IV. nabavio sadnice voćaka koje je prema zapisima podijelio i s običnim ljudima. Iako su bila okrutna vremena, osjetila se plemenitost velikaša prema običnom puku. Nikola VII, ručao je sa sedam ljudi i uvijek je za stolom bio i jedan od omiljenih slugu.
Predstavljanje knjige organizirali su Matica hrvatska Čakovec, Zrinska garda Čakovec, Družba Braća Hrvatskog Zmaja i Izdavačka kuća Meridijani. Uz autora Darka Varge o knjizi su govorili Ivan Pranjić, predsjednik Matice hrvatske ogranka Čakovec, Marijan Ramuščak, pročelnik Zmajskog stola, Alojz Sobočanec, predsjednik Zrinske garde, Hrvoje Petrić, recenzent knjige,prof. dr. Dragutin Feletar, autor knjige i Petar Feletar, urednik u Meridijanima i Matija Posavec, župan Međimurske županije, a za glazbeni dio programa pobrinula se Vokalna skupina Zrinski.