Matej Horvat – Japica: Zlata ga nej, pojele su ga naše hidroelektrane

93-godišnji Matej Horvat-Japica je najstariji živući član Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari. Na posljednoj godišnjoj skupštini prvi je dobio prigodu da se obrati okupljenima. Zahvalio se je pozivu i reko kako će dolaziti na skupštine sve dok bude mogao.

Članovima je zaželio mnogo uspjeha u radu, a čak se je i ponudio za eventulnu stručnu pomoć kada je u pitanju ispiranje zlata.

Zlata ga nej, pojele su ga naše hidroelektrane – reko je nostalgično te je poručio zlatarima da se druže da budu što više uz vodu. Počeo je Japica pričati pa se vratio u prošlost sjetiviš se vremena kada je na obalama Drave znalo biti privezano i stotinjak čamaca. Sve to bili čamci čiji su vlasnici bili ljudi koji su se danonoćno trudili ne bi li “ubrali” i gram zlata.

Sjetio se je Japica dana kada je zajedno sa svojim kompanjonom u jednom danu isprao 15 grama zlata. – Nadničari su u polju radili za 8 dinara na dan. Gram zlata je vrijedio 42 dinara pa sad vi izračunjate koliko smo mi toga dana zaradili – rekao je i dodao kako je teško i mukotrpno ispiranje zlata bilo i isplativo jer se je u jednom danu znalo zaraditi za 2-3 poljodjelske nadnice.

– Daj Bog da mi s 93 godine imamo takvo pamćenje i zato ne zamjerite Japici na takvoj opširnosti – kazao je predsjednik radnog predsjedništva Nenad Lukša. Japica je htio govoriti i dalje, no u tome su ga “spriječili” oni koji su željeli uzeti riječ, pohvaliti klub i poželjeti mu uspjeha u radu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije