FOTO: Vidovski zlatari – da ih nema trebalo bi ih zmisliti

>> FOTO: Vidovski zlatari – da ih nema trebalo bi ih zmisliti

– Vaša djela govore više od riječi i da vas nema, trebalo bi vas zmisliti – rekao je između inog Marinko Čmrlec, predsjednik OV-a Donji Vidovec, u ime Općine pozdravljajući godišnji izvještajni skup Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari. Održan je u subotu 30. siječnja u mjesnom Domu kulture pred nešto više od stotinjak članova, gostiju i uzvanika. Posebno dragi su im bili oni iz srodnih udruga Preloga i Donje Dubrave.

– S 200-tinjak razdragane i zadovoljne djece i isto toliko njihovih roditelja, baka i djedova smo završili prošlo godinu. Završili smo ih jedinstvenom manifestacijom na ovim prostorima, Zlatomrazevima koji su u Donjem Vidovcu nadmašili i pretekli Djeda Mrazeve. Bila je to crta ispod još jedne i pete po redu uspješne godine naše udruge. Razdragana dječja lica prilikom blagdanskog darivanja kao da su bila potvrda i nama da budemo zadovoljni i sretni učinjenim – istaknuo je u svom izlaganju Nenad Lukša, predsjednik zlatara.

Nenametljivo, dojmljivo, sa simpatičnim usporedbama, primjerima, ispričao je predsjednik priču o njihovom lanjskom radu. Iz nje se iščitava da su zlatari bili svagdje gdje se je u mjestu i za mjesto “delalo”, ali su bili i tamo gdje su trebali realizirati svoje primarne ciljeve, a sve u službi turizma, propagirajući tragove prošlosti, čuvajući od zaborava ono zbog čega postoje.

Iz te kronologije izdvajamo mjesec kolovoz kada su bili organizatori svojevrsne manifestacije, Lov na zlatarski prsten, manifestacije na kojoj joj zavide i Preložani i Donjodubravčani. Čistili su zlatari svoj Donji Vidovec, okoliš voda na kojima borave, skupljali su sekundarne sirovine, organizirali su kartanje bellota kako bi zaradili novac za obnovu jednog mjesnog sakralnog spomenika kojeg su uzeli pod svoju zaštitu. Plovili su Murom i Dravom, ali ne toliko kao lani jer im je iz objektivnih razloga otpao spust Dravom do Aljmaša.

Uključili su se u lov na labuđe pero u Prelogu, veslali su na priredbi donjodubravskih Fljojsara, organizirali su promociju knjige Krešimira Pavlica “Ispiranje zlata u Međimurju”, a pred kraj godine njih 55 bilo je u bajkovitom svijetu obitelji Salaj u Grabrovnici. Kupili su si i razglas… Još sitnica sazdano je u njihovom radu koji je i financijski pozitivno pokriven, a što posebno veseli.

Kako dalje? Zadržati kontinuitet koji će biti nadopunjen edukativnim spustovima starim tokom Drave, izgradit će edukativnu nadsteršnicu pod koju će dolaziti najmlađi kako bi učili kako je uz Dravu nekada bilo, postavit će edukativne panoe u prirodi, a demonstraciju ispiranje zlata u turističke svrhe dignut će na višu razinu, otplovit će Dravom do Aljmaša, ali će urediti i okoliš svoga doma.

U završnoj riječi predsjednik, odnosno njegovi najbliži suradnici, počastili su zahvalnicama 11 članova za doprinos u pomlađivanju Vidovskih zlatara i demografskoj obnovi. Da pojednostavimo, nagrađeni su svi oni koji su u minulih pet godina, koliko udruga postoji, dobili prinove u obitelji. Bili su to: Siniša Lovrić, Danijel Golomboš, Andrejan Horvat, Zoran Hudiček, Darko Jambrešić, Danijel Cenko, Nikola Matulin, Dejan Kuzmić, Ivica Gabaj, Željko Dolenec i Marinko Čmrlec. Povodom pete obljetnice udruge, a da nekoga ne zaborave, sami su sebi dodijeli zahvalnicu uz “blagoslov” Općine.

Prvih pet godina djelovanja završili su večerom i zabavom uz svirku Dua Galaxis. Skup je posebno pozdravio govor najstarijeg člana 93-godišnjeg Mateja Horvata-Japice, najstarijeg živućeg zlatara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije