Najstarija Međimurka Marija Topolnjak proslavila 105. rođendan

>> Najstarija Međimurka Marija Topolnjak proslavila 105. rođendan

Najstarija Međimurka i jedna od najstarijih Hrvatica Marija Topolnjak iz Dunjkovca proslavila je 105. rođendan! Još uvijek vesela i vitalna s veseljem je dočekale čestitare koji su joj u ponedjeljak 18. siječnja došli stisnuti ruku i zaželjeti joj još puno zdravlja.

S osmijehom na licu u svom je toplom domu primila načelnika Općine Nedelišće Darka Daniu, njegove zamijenike Ivanku Novak i Željka Kacuna koji je ujedno bio i predstavnik Međimurske županije te Mladena Posavca, predsjednika Općinskog vijeća.

Ni župan Međimurske županije Matija Posavec, kao svake godine poseban gost iznenađenja nije zaboravio najstarijoj stanovnici naše županije čestitati 105. rođendan uz šarenu košaru punu voća, jer kako i sama slavljenica kaže uz ljubav, poštovanje i obitelj i vitamini pridonose njenoj dugovječnosti. “Još bi delala, al noge ne posluhneju več, a i vid mi je slabši”, požalila se gospođa Marija i poručila okupljenima “nek se imaju radi i držiju skupa i sve nevolje se lakše prebrode.

Poruke gospođe Marije dojmile su se svih prisutnih te su s pozornošću slušali i upijali savjete razborite i vesele žene koja se s veseljem prisjeća svojih radnih dana, pjesme u mladosti i brojne obitelji u čijem društvu uživa. Svima nam je sa svojim godinama uzor i puna je životne mudrosti. Drago nam je da možemo uživati pričama osobe koja je svjedočila mnogim vremenima i prilikama, onim lijepim i manje lijepim.

Baka jede domaću i zdravu hranu i svaki dan popije pola decilitra vina kvalitetnoga, ne više ni manje i kaže kako upravo u tome vrlo vjerojatno leži jedna od tajni dugovječnosti. Jedini problem su noge jer nakon pada prošle godine teže ustaje i hoda.

Marija Topolnjak rođena je 15. siječnja 1911. godine u Dunjkovcu kao jedno od petero djece u obitelji Stjepana Novaka, koji je poginuo u Prvom svjetskom ratu i njegove supruge Elizabete, rođ. Branilović, koja je doživjela 96 godina. Udala se 1930. god. za Antuna Topolnjaka iz susjednog Pretetinca s kojim je imala tri kćeri i dva sina.

Udovica je već 48 godina. Doživjela je mnoge teške ali i lijepe trenutke, a danas se najviše raduje što ima 16 unuka koji je zajedno sa 18 praunuka i jednim prapraunukom rado posjećuju. Baka Marija poživjela nam još puno godina!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije