FOTO: Željko Matulic zavičaj čuva u srcu i fotografijama

>> FOTO: Željko Matulic zavičaj čuva u srcu i fotografijama

Naturalizirani je Slovenac. Priznat će to, no u srcu i duši čisti je Međimurec, a još čvršći Kotoripčanin. – Kada jednom mlad odeš u tuđinu rodna gruda ti se mora urezati u srcu i ona tu živi – njegova je filozofija.

On je 50-godišnji Željko Matulic koji danas živi i radi u Murkoj Soboti, a u biti Kotoriba je za njega postala rutina, ipak tu mu žive roditelji, najbolja mama Ana i ništa bolji tata Rok. Reći će kako je tu za njegovu dušu i srce raj.

Taj urezani raj on želi “podebljati” foto uradcima pa brojni korisnici Facebooka nerijetko na svojim profilima nailaze na predivne fotografije Kotoribe. Dolaze one iz Murske Sobote gdje živi od 1987. godine. Tamo je zasnovao obitelj u kojoj su supruga Smiljana, sin Saša i kćerka Martina koja ga je usrećila s malom Stellom.

Lijepe fotografije potvrđuju da je Kotoriba zaista lijepa, prelijepa?

– Da, za Kotoribu me vežu najljepše uspomene mojeg djetinjstva. Ribičija na Žužički, Nađardovski, pri Mostičaku, Vugradski i naravno na rijeci Muri – kaže i dodaje kako se u njem javlja neki unutarnji poriv koji kaže kako ta ljepota mora biti zabilježena, javnosti prezentirana.

Fotografija?

– Ah, fotografija… To je moja velika ljubav. Kad se sretnem sa prijateljima u Kotoribi kažu, glje pok ima aparata sebom pok bo nekaj sljikal – kaže i dodaje kako ga najviše zanima noćna fotografija, izlasci i zalasci sunca koji su u Kotoribi najljepši. Reći će: – Čak se više puta iznenadim kako je lijepa Šudergraba kada u rano jutro izlazi sunce, a magla stvara fantastične prizore. Ili u sumrak kada se sunce počinje skrivati iza naše crkve, a u okolnim kućama se pale svjetla, a prve zvijezde se naslućuju na horizontu. S tim u svezi je i ribolov u koji je zaljubljen pa je, kako kaže, voda nagradila s nekoliko ribičkih kapitalaca ne samo u vodama Međimurja već i onima u Prekmurju.

A razglednice?

– Bio sam na pošti u Murskoj Soboti i gledam ja razglednice grada ,gledam i gledam kad ono vidim poznata mi je ta razglednica već sam je negdje vidio, pa naravno takvu sam razglednicu poslao mami kad sam doselio u Mursku, prije 28 godina. Pomislio sam, dosta žalosno što nitko ne napravi neku novu razglednicu kraj toliko profesionalnih fotografa. Isto je i u Međimurju. Sve razglednice što sam vidio su bile stare barem 20 godina – objašnjava i dodaje kako je razmišljao kako pokušati napraviti neku novu, moderniju razglednicu.

I kako je krenulo?

– Idem ja na YouTube, napišem How to make postcard. Tamo sve vidiš. Za mene je to najbolji program photoshopa, a kad ga “skužiš” naučiš relativno brzo napraviti razglednicu. Kotoriba naravno zaslužuje bar dvije razglednice. Imam puno fotografija Kotoribe i okolice i kad imam vremena napravim razglednicu i pošaljem je obično na Facebook da mi je prijatelji ocjene.

Bilo bi dobro i za turizam i za promociju kad bi bilo više takvih koji bi radili razglednice mjesta bilo to Čakovca, Selnice ili bilo koje druge sredine i one bi bile dostupne svima bilo na pošti, kiosku. A ja? Ja sam samo mali amaterski fotograf – završio je skromno s idejom za poticaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije