I u Međimurju obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Na današnji dan (15. siječanj) 1992. hrvatsku su neovisnost priznale članice tadašnje Europske zajednice, a Njemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Tom prigodom, ali i u znak sjećanja na sve poginule u Domovinskom ratu u Čakovcu su članovi nekoliko braniteljskih udruga proisteklih upravo iz Domovinskog rata, Udruga branitelja Međimurske županije liječenih od PTSP-a, HVIDRA Čakovec, HVIDRA Jug, 54. samostalna bojna Čakovec, Udruga dragovoljaca HOS-a Međimurske županije, Zajednica branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” Međimurske županije, kao i predstavnici Matice Hrvatske Čakovec, zapalili svijeće kod spomenika u Perivoju Zrinskih i Zida sjećanja na Trgu republike.

Sve nazočne na ovaj značajan događaj u hrvatskoj povijesti podsjetio je profesor Ivan Pranjić predsjednik Matice hrvatske, ogranka Čakovec, i kazao kako je današnji dan jedan od važnijih u novijoj hrvatskoj povijesti. -To je trenutak u kojem smo prije 24. godine bili sretni iako smo nekoliko mjeseci ranije svjedočili strašnim događajima u Vukovaru. Međutim , Dan priznanja, nastavlja profesor Pranjić bio je satisfakcija za sve te silne napore koje je cijela nacija uložila u to, tako da taj dan treba zauvijek memorirati i uvijek ga se s radošću sjećati.


Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Međimurju obilježen skromnom svečanošću

Ovaj povijesni dan u Međimurju, nastavlja prof. Pranjić, obilježava se dosta skromno. Okupili smo se kako bi zapalili svijeće našim braniteljima i rekli pokoju riječ o tim događajima i braniteljima . -Da nije bilo tih beskrajno hrabrih branitelja, ljudi koji su ostavljali kosti diljem ratišta, nitko nas u svijetu ne bi podržao.

Svijeće zapalilo i županijsko vodstvo

Pred Zidom sjećanja i spomenikom poginulim braniteljima svijeće su zapalili i poklonili se predstavnici Međimurske županije, župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem. -Danas, dvadeset i četiri godine kasnije, kazao je župan Posavec, možemo reći da Hrvatska ima uspostavljene diplomatske odnose s većinom zemalja na svijetu, članica je Europske unije. Upravo tim povodom, vrlo skromno, ali dostojanstveno, s pijetetom smo zapalili svijeće i prisjetili se onih koji su za domovinu dali svoj život, a na nama koji se bavimo javnim poslom ostaje da dalje gradimo jednu modernu, pristojnu zemlju u kojoj će svi građani živjeti dostojanstveno i sretno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije