Radnička fronta otvorila koridor u žilet – žici kraj Trnovca

– Nećemo stati. Nakon nekoliko manjih akcija, ispipavanja terena, ovo u subotu u Trnovcu bila nam je prva veća akcija rezanja žilet-žice kakvih će biti još. Bilo nas je dvadesetak i napravili smo koridor od 20 metara – kaže za Večernji list jedan odaktivista Radničke frontekoji je sudjelovao u rezanju žice na granici sa Slovenijom kod Trnovca.

>>> VIDEO Slovenski i hrvatski aktivisti škarama za metal prerezali žicu na granici

Odazvali su seaktivisti iz Hrvatske i Slovenije. Idućih dana slične će akcije, najavljuje, organizirati i na drugim lokacijama uz granicu, od Međimurja do Istre. Dogovaraju se preko Facebooka i mobitela. – Nismo dosad imali težih ozljeda, samo ogrebotine. Ne uspoređuje se bez veze ta žica sa žiletom. Vrlo se lako čovjek može ozlijediti, a zamislite kako je životinjama koje se zapletu u nju – dodaje.

Nakon što preko FB-a dogovore mjesto i vrijeme, prišuljaju se granici i s pomoću škara režu čeličnu ogradu. Različitih smo profesija i dobi, a zajedničko nam je što ne želimo šutjeti i dozvoliti takve nehumane barijere u 21. stoljeću, veli. Aktivisti su se javili s proglasom u kojem ističu: Umjesto da se gradi svijetla budućnost solidarnosti, mira i suradnje, iz budućnosti nam se smiješi crnilo, ratovi, ksenofobija i, da, nove ograde, nove bodljikave žice i novi logori. Žica i ograde koje su se pojavile i na našim granicama samo su simbol mračne budućnosti prema kojoj idemo.

Godinama su, kažu, slušali propagandu da Hrvatska ulazi u EU, zajednicu bez granica, a sad se podižežilet-žicai prema onim zemljama s kojima su donedavno bili u istoj državi i s kojima su oduvijek gajili dobrosusjedske odnose. Ti odnosi sad su narušeni žicom koja je podijelila susjede, prijatelje i imanja, a život uz živopisne rijeke u krajevima prekrasne prirode pretvorila u život uz bodljikavu žicu, kao u konc-logoru navode aktivisti.

Mirni prosvjedi neće, smatraju, donijeti rezultate jer slovenska politička elita ne odustaje od namjere da cijelu slovensko-hrvatsku granicu pokrije žicom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije