Profesorica geografije učila plesati male pomurske Hrvate

– Sredinom listopada na poziv Marije Vargović, v.d. predsjednice Hrvatskog kulturno-prosvjetnog zavoda Stipan Blažetin, započela sam s podučavanjem folklora u Osnovnoj školi Katarine Zrinski u Serdehelju. Naime, kako folklor u pomurskim naseljima gotovo da odumire, želja je ove ustanove ponovno oživjeti folklor i to počevši s dječjim folklorom-rekla nam je Gordana Zvošec, profesorica geografije i geologije iz Kotoribe.

Podučavanje folklora odvijalo se u školi, u sklopu predmeta narodopis, obaveznog predmeta za učenike od 1. do 7.razreda, na kojem se uči o hrvatskoj kulturi.

Ona je dva puta tjedno odlazila u serdeheljsku školu gdje je boravila po dva školska sata te je na spomenutim satovima narodopisa podučavala učenike narodnim plesovima. U nižim razredima na repertoaru su bile tradicionalne dječje igre i brojalice, dok je s višim razredima vježbala hrvatske narodne plesove, ponajviše naravno za sad, plesove Međimurja.

Isto tako je folklor podučavala i na izvannastavnoj aktivnosti plesa, gdje najprije radili koreografiju međimurskih plesova koju će moći prezentirati dalje na nekim svojim priredbama. Moram reći da učenici vrlo radu plešu i pogotovo pjevaju naše međimurske pjesme – pojasnila nam je i dodala:

– Kako se u ovoj školi uči hrvatski jezik, čak 5 sati tjedno, tako su učenici uz ples, primorani i aktivno upotrebljavati, slušati i govoriti hrvatski jezik, pošto ja ne znam mađarski , a što je također cilj. Rad s djecom u školi mi nije stran, ono čega sam se pribojavala bilo je sporazumijevanje. No, vrlo sam ugodno iznenađena dobrim poznavanjem hrvatskog jezika kod učenika i sve smo se uspjeli sporazumjeti i dogovoriti . Ipak, ako je dolazilo do problema u komunikaciji sa mnom su uvijek bile i učiteljice narodopisa, koje su ujedno i učiteljice hrvatskog jezika-rekla je za kraj.

Ovaj program financirao je spomenuti Hrvatski kulturno-prosvjetni zavod Stipan Blažetin i trajao je do kraja prosinca, a ukoliko financije dozvole, program će se nastaviti i u drugom polugodištu.

Da je riječ o vrsnoj učiteljici potkrijepit ćemo podatkom kako je Gordana porijeklom Donjovidovčanka i uspješna voditeljica starije folklorne skupine KUD-a Donji Vidovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije