Međimurje ogrnuto snježnim pokrivačem, palo novih 15 cm snijega

Od popodnevnih sati u Međimurju neprestano pada snijeg. Prema informacijama koje smo saznali od voditelja Zimske službe Županijske uprave za ceste Stjepana Marčeca u tom nam je vremenu palo novih 10 do 15 centimetara bijelog pokrivača.

Marčec naglašava da je Zimska služba stalno na terenu. Županijska uprava za ceste Međimurske županije gospodari s ukupno 201,7 km županijskih cesta i 247,4 km lokalnih cesta, kako u ljetnim tako i u zimskim uvjetima. Na području Županijske uprave za ceste Međimurske županije predviđena su dva stalna mjesta pripravnosti (Čakovec i Goričan) koja ispunjavaju uvjete za boravak ljudi te obavljanje poslova za ljetno i zimsko održavanje cesta, uskladištenje materijala, smještaj vozila i potrebne opreme.

Održavanje svih cesta povjereno je ugovorom između Županijske uprave za ceste Međimurske županije i zajedničkog ponuditelja TEGRA d.o.o. Čakovec i Pavlic-asfalt-beton Goričan. Cesta se za vrijeme zimskih uvjeta, sukladno pravilniku održavanja javnih cesta, smatra prohodnom kada je radovima na uklanjanju snijega omogućeno prometovanje vozila uz upotrebu zimske opreme.

U ovom trenutku na terenu je 9 ralica posipača, a nastavi li snijeg padati ovakvim intezitetom, na teren će još tri ralice i dva grejdera. Na prometnicama diljem Međimurja ima ugaženog snijega ispod kojeg je led što je posljedica ledene kiše koja je padala u utorak. Voditelj Zimske službe ističe kako su sve ceste u nadležnosti Županijske uprave za ceste Međimurske županije prohodne za promet u zimskim uvjetima.

Upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak i na put ne kreću bez zimske opreme. Ovim putem mole se pješaci da za svoje kretanje obavezno koriste nogostupe, odnosno pješačke staze, a u uvjetima smanjene vidljivosti moraju na sebi imati reflektirajući prsluk ili neki drugi reflektirajući materijal. Cestu je potrebno prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima i vrlo oprezno.

Prema prognozama vremena, današnji snijeg zadnji je u ovome razdoblju, slijedi nam promjena vremena i više temperature od onih kojima smo svjedočili proteklih dana. U srijedu bi tako još trebalo biti oblačno s povremenim oborinama, a tijekom sljedećih dana snijeg će zamijeniti kiša s povremenim sunčanim razdobljima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije