Čakovečka Zimska služba spremno dočekala prvi snijeg

“Prvi snijeg koji je pao ove sezone, čakovečka Zimska služba spremno je dočekala. Cijelo jučerašnje poslijepodne, noć i danas ujutro ekipe su provele na terenu, te su u najvećoj mjeri očistile snijeg. Iako je, kao što je to uobičajeno u ovakvim situacijama, bilo manjih problema, oni su odmah nakon dojava ili uočavanja uklonjeni.” – rekao je danas prijepodne zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca i predsjednik stožera Zimske službe Grada Čakovca Mario Medved.

Grad Čakovec gospodari sa ukupno 147,37 km cesta, kako u ljetnim tako i u zimskim uvjetima. Održavanje cesta u zimskim uvjetima povjereno je poduzeću TEGRA d.o.o. Čakovec GKP Čakom d.o.o., poduzeću u 100% vlasništvu Grada i Obrtu Patafta i sinovi.

TEGRA d.o.o. Čakovec, GKP Čakom d.o.o., i Obrt Patafta i sinovi organizirani su na način da imaju u zimskim uvjetima svaki po jedno stalno mjesto pripravnosti gdje su deponirane određene količine soli i posipala, te raspoređeni potrebni kapaciteti radne snage i mehanizacije.

Održavanje ceste u zimskim uvjetima vrši se prema određenim stupnjevima pripravnosti, a same dionice cesta održavaju se prema unaprijed određenim razinama prednosti i služnosti. Cesta se za vrijeme zimskih uvjeta, sukladno pravilniku održavanja javnih cesta, smatra prohodnom kada je radovima na uklanjanju snijega omogućeno prometovanje vozila uz upotrebu zimske opreme.

Tijekom jučerašnjeg dana 24.01.2014. nerazvrstane ceste u prvom prioritetu (preuzete od ŽUC-a),  65 km, počele su se prioritetno posipavati posipalima (sol), u dijelovima kao što su rotori, nadvožnjaci i podvožnjaci, zavoji i  dr. raskršća već u 06,30 sati, odnosno ćim su temperature počele padati, poradi sprijećavanja zaleđivanja kolnika.

Definirani I prioritet (65 km), pokrivaju 2 kamiona s ralicama i posipačem, 1 grejder i jedan kombi s posipačem, konstantno do prestanka padalina i stvaranja uvjeta za sigurnu vožnju. Za potrebe održavanja tijekom 24/25.01. utrošeno je na ovoj dionici ukupno 31 sat/ rada strojeva. U tijeku 24 sata utrošeno je ukupno 19,1 tona silosne soli.
    

U istom vremenskom razdoblju 24/25.01., na nerazvrstanim cestama II prioriteta, mahanizacija tvrtki TEGRA d.o.o. Čakovec GKP Čakom d.o.o.,  i Obrta Patafta i sinovi, po nalogu stožera zimske službe započela je s aktivnostima u 10,00 sati. Tom prilikom korištena je slijedeća mehanizacija:

TEGRA – 4 kamiona s ralicama, 5 kombinirki, 1 grejder
ČAKOM – 1 ČISTILICA S PLUGOM I POSIPAČEM, 1 KAMION S PLUGOM,2 TRAKTORA S PLUGOM, 3 SNJEŽNE FREZE
PATAFTA I SINOVI – TRAKTOR S PLUGOM

Ukupno je utrošeno 184 sata/rada strojeva, utrošeno je cca. 1,5 t soli za pješačku zonu i frekventna raskršća u Gradu. Ukupno je angražirano 16 djelatnika – TEGRA, 15 djelatnika ČAKOM-a, 1 djelatnik obrta PATAFTA I SINOVI. Tijekom nadzora od strane stožera, prijeđeno je osobnim vozilom 246 km. Intervento je po pozivu građana reagirano u 2 slučaja (preskoćene ulice – slijepe)

“Kako se ove noći očekuje pad temperatura i smrzavanja, tijekom noći i jutra ulice na području grada posipavat će se solju. No, mole se vozači da opremu i vožnju prilagode zimskim uvjetima, kako bi se izbjegle nepotrebne nesreće.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije