Majka budućeg premijera posjetila je Međimurje prije dvije godine

Kada je obznanjeno da je Tihomir Orešković postao mandatar nove Vlade, njegovoj majci u Hamiltonu u Kanadi nije prestajao zvoniti telefon. O važnom događaju Đurđu Orešković, inače srčanu bolesnicu, izvijestio je sam Tihomir koji ju je nazvao i rekao joj veliku vijest, pišu 24sata.

U razgovoru za magazin Gloria Đurđa Orešković koja vuče korijene iz Međimurja kazala je kako nema dvojbe zašto je njezin stariji sin ostavio unosan posao u farmaceutskom divu Teva i preuzeo odgovornost da bude mandatar hrvatske Vlade. Istaknula je kako je vijest pozitivno odjeknula u hrvatskoj zajednici u Kanadi te se svi nadaju da će savladati izazove koji ga mogu zateći na putu da napravi najbolje za Hrvatsku.

Ipak, dodaje kako je politika sasvim drugačiji posao od svega s čime se Tihomir do sada bavio. Izgradio je respektabilnu karijeru u farmaceutskoj industriji. Diplomski i postdiplomski studij završio je na Sveučilištu McMaster, nakon čega se zaposlio u kompaniji Eli Lilly, zatim u Novopharmu kojeg je preuzela izraelska kompanija Teva. U njezinom je vlasništvu bila i Pliva u koju je 2009. došao na mjestu financijskog direktora. Otišao je 2014. s mjesta predsjednika Uprave. U političkim krugovima ime Tihomira Oreškovića nikad se nije spominjalo sve dok ga Domoljubna koalicija i Most nisu predložili za mandatara.

Obitelj je bliska s Kitarovićima

S brojnom obitelji, kćerima Emom (19) i Elom (16) te sinovima Jakovom (8) i Filipom (6) i suprugom Sanjom, prvi put se u javnosti pojavio na Badnjak u zagrebačkoj Katedrali gdje se srdačno pozdravio s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i njezinim suprugom Jakovom. Oreškovići su se s Kitarovićima upoznali i zbližili još krajem ’90-ih u Kanadi gdje je predsjednica RH tada bila diplomatska savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi.

Obitelj budućeg premijera u prosincu se preselila u Zagreb gdje su u Teslinoj ulici kupili stan od 300 kvadrata. Inače su, zbog prirode Tihomirova posla, često selili te živjeli među ostalim i u Nizozemskoj i Portoriku.

Roditelji otišli u Kanadu za boljim životom

Njegovi roditelji pak već 40 godina žive u istoj kući u Hamiltonu, na pola puta između Toronta i američko-kanadske granice. U Kanadu su, kao i brojne hrvatske obitelji, preselili dvije godine nakon Tihomirova rođenja 1966. Nisu imali nikoga tko bi im pomogao pa su se preko Caritasa povezali s katoličkom misijom u Torontu. U vlaku od Montreala do Hamiltona upoznali su tri hrvatske obitelji sa sličnom pričom s kojima su, priča Đurđa Orešković, i danas prijatelji.

Suprug Dane, koji je preminuo prije 9 godina, radio je na utovaru aluminijskih prozora, a Đurđa u tvornici čarapa. Naporan i vrijedan rad donio im je ugled u hrvatskoj zajednici u Kanadi, a ’90-ih je Dane, porijeklom iz sela Čovići kod Ličkog Lešća, postao i predsjednik HDZ-ova odbora za Hamilton. pišu 24sata.

Tihomir je suprugu upoznao u Kanadi

Tihomir se sa suprugom Sanjom upoznao u Kanadi, gdje mu sa suprugom Slađanom i četvero djece živi i brat Eddie.

Unučad je, kaže Đurđa Orešković, jedini razlog zbog kojeg za sada ne pomišlja na povratak u domovinu gdje je posljednji put bila prije dvije godine. Tada je posjetila Zagreb i Liku te Međimurje gdje je položila cvijeće na grob svoje prabake i pradjeda. Kako doznajemo njezini i mandatarovi preci vuku korijene iz Hodošana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije