Top 5 ideja za brza jela kojima ćete oduševiti goste

Slavite Nogu godinu u krugu najbližih i prijatelja, no ne želite si kvariti zabavu satima provedenim u kuhinji za štednjakom? Predlažemo vam pet ukusnih recepata koji su gotovi u tren oka, a djeluju impresivno. Od grickalica, predjela, deserta do pića, sve možete “pokriti” u kratkom roku. To ostavlja više vremena za uživanje i veselje…

Namaz od crnih maslina i inćuna

U mikser (sjeckalicu) stavite crne masline bez koštica i češnjak te ih usitnite.

Potom dodajte maslinovo ulje, slane srdele i kapare i završite ubacivanjem krupnijih sastojaka.

Nakon što ste sve usitnili, dovršite svoj namaz s malo limunovog soka i amaretta. Amaretto nije neophodan, ali daje specifičan okus.

Tost prerežite dijagonalno i tako dobivene trokutiće podlijte maslinovim uljem te ih namažite namazom. Možete ih i prethodno toastirati na tavici ili u tosteru. Sve je spremno za serviranje.

Bruschette Slavonija i Dalmacija

Slavonija:

– slaninu narežemo na tanke šnite, luk na kolutove, a češnjak na tanke listiće na četiri šnite kruha stavljamo redom slaninu, luk i češnjak

Dalmacija:

– rajčicu narežemo na kockice, masline na listiće

– rajčicu i masline izmiješamo s maslinovim uljem, soli i ružmarinom, te tu smjesu stavimo na preostale četiri šnite kruha

– Kratko zapečemo u pećnici, na 250c, oko 10 minuta

Umak za tortilje s karameliziranim lukom i parmezanom

Kremasti umak s karameliziranim lukom i parmezanom možete kombinirati s povrćem, a ne samo klasičnim grickalicama poput čipsa i tortilja, ili pak s krekerima, baguettima i sličnim prilozima. Slatkasto-slankastog je okusa i idealan kao predjelo.

Priprema:

1. Luk narežite na sitne kriške i dinstajte na malo maslinovog ulja 15 minuta. Smanjite vatru i poklopljeno kuhajte pola sata. Luk će se potpuno karamelizirati i postati mekan. Pazite da ne zagori – miješajte svakih nekoliko minuta.

2. Luk prebacite na dasku za rezanje povrća i ostavite neka se ohladi. Usitnite nožem na komadiće.

3. Sirni namaz razradite mikserom, tako da postane pjenast i lagan. Umiješajte vrhnje, parmezan (ili neki drugi sir po želji, samo da je nariban), vinski ocat i majčinu dušicu. Dodajte nasjeckani skuhani luk, posolite i popaprite po želji.

4. Sve dobro promiješajte kuhačom te ostavite u hladnjaku neka se ohladi. Čuvajte poklopljeno te poslužite uz čips, tortilje, rekere, baguette, komadiće povrća..

Čokoladna panna cotta

Deserti s čokoladom zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. Kada nas taj divni okus pogodi količinom endorfina, hormona sreće, teško je zamisliti da se može mjeriti s bilo kojom drugom namirnicom…

Danas vam donosimo recept za čokoladnu panna cottu s bloga Two Tarts, koji vode zaljubljenice u hranu, piće i fotografiju Sarah i Dulcie. Možete koristiti bilo koji čokoladni namaz po ukusu. Jedno je sigurno: koliko god je ovaj recept ukusan, toliko je i opasan za vašu liniju. Stoga, pripazite i dijelite s prijateljima!

Sastojci (4 porcije):

470 ml slatkog vrhnja
200 grama čokoladnog namaza
paket želatine
usitnjeni lješnjaci za ukras

Priprema:

1. Slatko vrhnje i čokoladni namaz zagrijte tik do točke vrenja. Uklonite sa štednjaka i dodajte želatinu. Miješajte dok se ne rastopi.

2. Tekućinu izlijte u ramekine te ostavite neka se ohladi u hladnjaku barem četiri sata. Idealno bi bilo preko noći. Poslužite s tostiranim, oljuštenim i grubo nasjeckanim lješnjacima.

Domaći Baileys Irish Cream

Baileys Irish Cream liker je na bazi irskog viskija i vrhnja, a dobra je vijest da u njemu možete uživati i “iz kućne radinosti”. Potreban vam je kvalitetan irski viski, a mi preporučujemo Jameson. Istina je da će u tom slučaju vaš liker imati nešto veći postotak alkohola nego regularni Baileys, no ovako i onako biste u njemu trebali uživati umjereno…

Ovaj recept, koji donosimo s bloga Brown-Eyed Baker, izuzetno je jednostavan za pripremiti i gotov je u roku keks!

Uživajte u hladnijim večerima uz čašicu ovog kremastog likera s okusom čokolade i otputujte u daleku Irsku.

Sastojci:

160 mililitara kvalitetnog viskija
240 mililitara punomasnog vrhnja
400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
dvije jušne žlice čokoladnog sirupa
jedna čajna žlica ekstrakta vanilije
jedna čajna žlica granula instant kave

Priprema:

1. Sve sastojke pomiješajte u blenderu i na najvećoj brzini miksajte minutu-dvije..

2. Piće prelijte u bocu, dobro začepite i čuvajte u hladnjaku.

Domaći Baileys vam može potrajati do dva mjeseca, a svaki put prije uporabe potrebno je bocu dobro protresti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije