P. Kočila: Narušenu sigurnost građana trebaju riješiti službe i aktualna vlast

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Čakovca Predrag Kočila, dr.sc. u četvrtak 27. veljače u čakovečkom Hotelu Park održao je konferenciju za novinare povodom još jednog napada huligana na srednjoškolce koji se dogodio na Autobusnom kolodvoru u Čakovcu.

Policija je dan kasnije o tom napadu javila kako je dovršeno kriminalističko istraživanje nad trojicom maloljetnika, dvojicom iz Domašinca i jednim iz Žiškovca te se sumnja da su u četvrtak 20. veljače 2014. godine oko 18.50 sati u Ulici Tome Masaryika u Čakovcu na autobusnom kolodvoru napali i istukli maloljetnika iz Bogdanovca i pri tome ga lakše ozlijedili.

Roditelji pretučenog dječaka i sam dječak obratili su se Kočili kao nezavisnom vijećniku sa molbom da prenese njihovo traumatično iskustvo kako aktualnoj gradskoj i županijskoj vlasti, tako i medijima, strahujući da se takvo što ne ponovi ili da se ne dogodi još gori scenarij od njihovog.

– Policija je nazvala doma roditelje i upitala da li su mi dali dozvolu da napravim presicu. Policija me zamolila da danas bude prisutna ovdje. Osnovna svrha ove konferencije je upoznavanje javnosti s ovim nemilim događajem koji se desio, te apel na institucije da pronađu rješenje za probleme huliganizma koji se sve više širi u Međimurju – kazao je Kočila.

Rekao je kako je je prebijeni srednjoškolac odbio ići na identifikaciju počinitelja zbog straha od osvete, a i eventualni susret kasnije na sudu sa počiniteljima. Smatra da bi uz sve traume koje je učenik doživio, prepoznavanje i sud izazvali još veće kod tako mlade osobe.

– To je samo jedan u nizu dokaza, kako je puno važnija i daleko najvažnija preventiva, puno važnija od kasnije represija ili kažnjavanje i upravo je to moj zadatak ove konferencije, da pokušam apelirati na institucije da djeluju preventivno i da se ovakve stvari ne dešavaju i što je važnije, da se spriječe na vrijeme. U ime roditelja ispričao je kronologiju događaja.

” Učenik 1. razreda srednje škole u Čakovcu pretučen je od strane nepoznatih osoba na autobusnom kolodvoru oko 18:50 sati. Na pomoćnom peronu broj 3 nalazio se sa još dva prijatelja iz razreda. U jednom trenutku približili su im se nekoliko nepoznatih mladića, teško ih je bilo prepoznati u vidno alkoholiziranom stanju sa kanistrom vina u ruci. Jedan od njih ulovio ga iza leđa za kožnu jaknu, koju je ujedno i svu potrgao, odvukli su ga prema peronu 1. i tamo mu zadali više udaraca još od trojice mladića šakom u područje lica i glave i nogama u bedrenu kost.

U pomoć mu je priskočio nepoznati mladić koji ih je u tome sprječavao. Taj mladić ga je odveo do glavnog perona gdje je premlaćen i poderan i pod stresom čekao svoj autobus koji polazi u 19:40 sati. Kad je došao doma oko 20:15h u suzama i pod velikim stresom ispričao mi je sve što se dogodilo. Ostao sam zaprepašten dok sam pogledao svoje dijete i u istom trenutku sam nazvao Policijsku upravu iz koje su mi sugerirali da čim prije dovezem u Čakovec.

U Županijskoj bolnici Čakovec je pregledan i ustanovljeno je da nema prijeloma ali da je zadobio više udaraca  šakom u području lica i glave. Nakon pregleda nalaze smo odnijeli u Policijsku upravu gdje je dijete bilo saslušano, napravljen je zapisnik i poslani smo doma. Rečeno mu je ako vidi sumnjivce da što prije prijavi policiji uz “utješnu rečenicu” da su prije nekoliko dana bili pretučeni i njihovi djelatnici” – opisao je tata srednjoškolca. 

– Želim i tražim od aktualne gradske, županijske vlasti, pa i državne vlasti te nadležnih službi da mojoj djeci, prijateljima, školarcima, meni, svima, osiguraju siguran i miran život i slobodno hodanje po gradu i po cijeloj županiji. Kako, na koji način, ne interesira to niti mene, niti moje sugrađane, dobili su povjerenje građana i neka se pobrinu za njihovu sigurnost – bio je jasan Kočila.

Kao rješenje za ovaj problem vidi u komunalnim redarima i zaštitarima koje bi trebali plaćati Grad ili Županija ili pojačanu aktivnost policijskih službenika. Na konferenciji su bili načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević te glasnogovornik međimurske policije Zdravko Kolarić.

Jurčević je iznio podatak kako Međimurje ne odstupa po broju vršnjačkog nasilja, a niti po broju zabilježenih incidenata na javnim površinama. U Perivoju Zrinskih lani je evidentirano 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira te 4 kriminalne radnje.

Zabilježeno je i 2.200 patroliranja po parku, što u prosjeku iznosu 6 patrola dnevno, a pojačanim nadzorom nastavili su i ove godine. Pozvao je da se svako nasilje prijavi policiji, a one koji takvo nešto vide pozvao je da fotografiraju mobitelom kako bi policiji pomogli u otkrivanju počinitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije