Otpadne boje netko je zakopao u zemlju u Šenkovcu

U Šenkovcu, na području zvanom Ksajpa, zakopan je na dubini od četiri do pet metara opasni otpad porijeklo kojeg se još ne zna, pa je Općina, kako doznajemo od načelnika Saše Horvata, podigla kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.


Istraga

– Prije mjesec dobili smo anonimnu prijavu u kojoj se govori o odlaganju opasnog otpada. Odmah smo obavijestili nadležne inspekcijske službe. Istražne radnje su u tijeku, pa ne mogu o detaljima – kaže načelnik Horvat.

Kako je dio otpada odložen na zemljištu u općinskom vlasništvu, Općina će sama morati platiti sanaciju, što će opteretiti proračun. List Međimurje objavio je da su blizu pogona Eko Međimurja pronađeni opasni elementi čija je koncentracija, prema analizi tla, od 10 do 30 puta veće od uobičajenih. Radi se navodno o olovu, cinku i kromu. Anonimni dopis potpisan je samo s “bivši djelatnik tvrtke Eko Međimurje”.

Iz te tvrtke jučer su nam poslali očitovanje u kojem navode kako nemaju nikakvih službenih saznanja o mogućem onečišćenju tla.

– Eko Međimurje kao društveno odgovorna tvrtka brigu za okoliš ugradilo je u temeljne vrijednosti svog poslovanja i posluje u skladu sa normom ISO 14001, čime se dobrovoljno obvezalo primjenjivati zahtjeve upravljanja okolišem i na taj način svesti potencijalno negativne utjecaje poslovnih aktivnosti vezanih uz okoliš na najmanju moguću mjeru – navodi se u odgovoru.


Ministarstvo

Napominju da provode sustav upravljanja okolišem usklađen sa zakonima, a sastoji se od točno definiranih postupaka koje nadgledaju i provode stručnjaci.

– Zbrinjavanje opasnog otpada za Eko Međimurje vrše ovlaštene tvrtke sukladno zakonskoj regulativi, što se može potkrijepiti pratećim listovima za svaku vrstu otpada i ostalom dokumentacijom – ističe se u odgovoru iz te tvrtke. U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ističu da je inspekcijski nadzor obavljen 22. studenog, povodom anonimne prijave.

– Utvrđeno je da su nepoznate osobe u tlo odložile, odnosno zakopale otpadne boje. Općinskom državnom odvjetništvu je protiv nepoznatog počinitelja podnesena kaznena prijava, a Općini Šenkovac je iz istog razloga rješenjem od 25. studenog naređeno uklanjanje zakopanog otpada putem ovlaštene osobe s rokom izvršenja od 90 dana – ističe Ojdana Rajić Azinović iz Ministarstva.

U blizini ilegalnog odlagališta s desne strane nalazi se vodocrpilište Nedelišće čime se dovodi u pitanje zdravlje sviju nas pa građani u brigi apeliraju da ako netko zna više o tome iznese informacije u javnost.

Valja napomenuti da je sumnja koja je pala na EKO Međimurje u ovom trenutku donekle i shvatljiva jer su jedina firma u susjedstvu koja se time bavi, a i koja je raspolagala navedenim zemljištem u prošlosti.

Time je pomalo deplasiran i natječaj koji je nedavno raspisan s njihove strane a u svrhu poboljšanja kvalitete življenja djece u Međimurju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije