Policija: Prijavite ako u šumi naiđete na nasade marihuane!

Policija: Prijavite ako u šumi naiđete na nasade marihuane!

Uhićenja u sklopu policijske akcije “Smokey”, koju je od studenog do ožujka provodila Policijska uprava međimurska, ponovno su pažnju javnosti usmjerila prema problemima zloporabe droga. Svi uhićeni već su otprije poznati policiji i to im nisu prva kaznena djela za koja su prijavljivani.

Najalarmantnije je zazvučao podatak da su drogu prodavali u blizini srednjih škola u Čakovcu. U Čakovcu radi šest srednjih škola s nekoliko tisuća učenika. Da je droga lako dostupna, pokazala je i anketa provedena prije nekoliko godina među učenicima.

Tako je istraživanje koje je obavila udruga ACT iz Čakovca pokazalo da čak 44 posto mladih smatra da je marihuana lako dostupna te da im za kupnju džointa treba od 10 do najviše 20 minuta. Prosječna dob prvog uzimanja marihuana je 16 godina.

– Sve više mlađe populacije uključeno je u konzumaciju opojnih sredstava – potvrđuje i Goran Cmrečak, šef kriminalističke policije u PU međimurskoj. O cijenama koje marihuana i ostale vrste droga postižu na tržištu u policiji ne žele govoriti jer bi, smatraju, to moglo potaknuti i druge da se uključe u proizvodnju i preprodaju.

Načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić kaže da je područje uz rijeku Dravu zbog klime i vlage pogodno za uzgoj indijske konoplje, pa poziva građane da policiji odmah prijave ako pronađu nasade te biljke. U Međimurju su veliki nasadi već otkriveni na području zvanom Kalapinđa. No, ima i onih koji konoplju sade u kućnom uzgoju, u dvorištima i na balkonima.

Šef krim-policije Goran Cmrečak ističe da je droga pronađena kod uhićenih bila namijenjena domaćem tržištu. Akcija nazvana “Smokey” druga je velika akcija međimurske policije u ovoj godini. U siječnju je razbijen lanac krijumčara ljudima preko granice.

Načelnik Krunoslav Gosarić kaže da je broj kaznenih djela u prva dva mjeseca ove godine manji nego u istom razdoblju prošle godine, i to za desetak posto. Povećana je u prva dva mjeseca i tzv. otkrivačka djelatnost, sa 22 posto na čak 41 posto, što znači da je policija učinkovitija u pronalaženju počinitelja.

No, velik su problem i dalje teške krađe. Iako se čini da ih je manje, to je zbog povećanja cenzusa sa 1000 na 2000 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije