PRIČE IZ LUGA

OBITELJSKOM NASILNIKU MJERE OPREZA Tvrdi da ga se supruga i dijete ne boje, već žele nastaviti normalan život

Mještaninu Luga, obiteljskom nasilniku, Općinski sud u Čakovcu je odredio mjere opreza. Ne smije se približavati vanbračnoj supruzi i sinu niti s njima uspostavljati kontakt

No on se s time nije pomirio te se protiv ovog rješenja žalio Županijskom sudu u Varaždinu. U žalbi je ustvrdio da je, u vrijeme dok je bio u istražnom zatvoru, supruga potpuno zapostavila brigu o sinu. Izostaje iz škole i nitko za njega ne brine. Stoga ne želi ove mjere opreza kako bi on mogao brinuti o sinu, voditi ga u školu i opravdati njegove izostanke. Kazao je i kako se žena vratila u naselje te želi ponovo ostvariti obiteljsku zajednicu s njim.

-Ne postoji opasnost od ponavljanja djela jer me se ni ona, niti dijete, ne boje, već žele sa mnom nastaviti normalan život – sročio je njegove riječi branitelj.


No sudsko vijeće nije mu udovoljilo. Ističe se kako je optuženik osnovano osumnjičen za tri kaznena djela. Sumnja se da je ozlijedio suprugu, povrijedio djetetova prava te da se nije pridržavao – određenih mjera opreza!


K tome, već je ranije dva puta proglašen krivim zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, jednom zbog kaznenog djela nepridržavanja mjera opreza i jednom nepravomoćno upravo zbog kaznenih djela povrede djetetovih prava te nanošenja tjelesne ozljede. Naravno, i ovdje su žrtve bili supruga i sin. U tijeku je i još jedan sudski postupak protiv njega zbog kaznenog djela nanošenja teške tjelesne ozljede. U tom je slučaju potvrđena optužnica.

-Sve navedeno, uz podatke Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb o kontinuiranom nasilničkom ponašanju prema vanbračnoj supruzi i o poduzetim mjerama obiteljsko-pravne zaštite od 2014. godine, tvori jasan zaključak o postojanju opasnosti od ponavljanja kaznenih djela nad žrtvama – zaključilo je sudsko vijeće.


Dodaju i kako optuženik pokušava prikazati da je zbog izostanka njegove skrbi ugrožena djetetova dobrobit. Ne ulazeći u istinitost njegovih tvrdnji da majka ne brine za sina, suci ističu da se pravo na pravilan odgoj i razvoj djeteta ne može učiniti važnijim od prava na zaštitu djeteta od zlostavljanja.


O sinu kako-tako brine majka te su uključene službe socijalne skrbi. Stoga nema govora o tome da bi upravo on bio jedina osoba koja djetetu može pružiti potrebnu skrb i odgoj.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3598

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije