POKRENUTA ISTRAGA

SUBVENCIJSKE PRIJEVARE Europski tužitelji opet u akciji, uključena i međimurska policija

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave

Europskoj tužiteljici u Hrvatskoj Tamari Laptoš, inače Međimurki, asistirala je – Policijska uprava međimurska. Na zahtjev EPPO-a i u suradnji s njim naši su policajci proveli istragu.

Subvencijske prijevare, sumnja se osnovano, počinjene su tijekom 2019. i 2020. godine. Riječ je bila o dobivanju potpora za male i srednje poduzetnike, financiranima iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda.
Konkretnije, objavilo je EPPO, riječ je bila o dobivanju tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka uzrokovanih pandemijom.

– Istragom je također utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su osumnjičenici osnovali lanac tvrtki u njihovom vlasništvu i pod njihovom upravom. Prikazali su da imaju pravo na financijsku potporu za malo i srednje poduzetništvo. Tako su prezentirali krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i potpuno nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje – objavilo je tužiteljstvo.

Tijekom istrage analizirali su novčani tijek tih tvrtki i utvrdili kako krediti nisu iskorišteni za prikazane namjene. Baš suprotno, okrivljenici su ih podigli s poslovnih računa u roku od 24 sata!

– Prouzročena je šteta od 197 tisuća eura jer zajmovi nisu vraćeni niti je njihova naplata moguća iz sredstava osiguranja – kaže EPPO.

Kako doznajemo, u središtu ove priče nalazi se 50-godišnja Čakovčanka Jasminka Pečarić. Još traje suđenje zbog financijskih malverzacija za koje je, s nekoliko poduzetnika, optužena kad je bila bivša mlađa stručna suradnica jedne banke.

Ostali osumnjičeni su muškarci rođeni 1974. i 1979. iz Varaždina te Zagrepčanin rođen 1994. godine. Mjesto gdje su dogovarali sumnjive poslove je zagrebački Medveščak.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3597

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije