PRIBISLAVEC

UKINUTA PRESUDA IVANU ŠIBENIKU Kazna za metak u glavu ipak je premala?

Vrhovni sud ukinuo je presudu kojom je Ivan Šibenik osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora...

Čitatelji lista Međimurje sjetit će se kako su novine izvještavale o poslovnoj suradnji između Ivana Šibenika iz Sesveta i Saše Oršoša iz Pribislavca koja je završila u lokvi krvi. Radilo se o otkupu starih matičnih ploča, to jest elektroničkog otpada. Toga dana 2017. godine, Šibenik je došao u Pribislavec te se posvađao s Oršošem koji mu je ostao dužan tisuću kuna.

Izvještavali smo i o presudi kojom je Šibenik optužen da je izvadio revolver i prvo Oršoša njime udario po glavi. Kad ga je ovaj odgurnuo, ispalio je hitac u njegovu glavu. Saša Oršoš je preživio, ali je ostao bez oka, a Šibenik je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Oslobođen je optužbi da je uz pokušaj ubojstva počinio i kazneno djelo prijetnje Sašinom ocu Stojanu Oršušu, rekavši: “Sve ću vas poubijati!”

No, Vrhovni sud RH se s ovime nije složio. Ovih dana, javlja Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, Vrhovni sud je ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu.

– Prihvaćeni su argumenti državnog odvjetnika da je optuženik, ispalivši voljno i svjesno hitac iz revolvera u gornji dio oštećenikova tijela kad su stajali sučelice, udaljeni najviše pedeset centimetara, postupao s izravnom namjerom da ga usmrti, poručuju iz Odvjetništva.

Riječ je, dakle, o pravnim formulacijama, je li namjera bila izravna ili neizravna. No, u konačnici o tome ovisi visina kazne koja je, izgleda, ipak bila preblaga. 

– Oslobađajući dio presude zbog prijetnje također je ukinut zbog pogrešno utvrđenih činjenica i pogrešnog zaključka da nema dovoljno dokaza – dodaju u Odvjetništvu. Suđenje pred novim vijećem stoga kreće ispočetka.

No, što to vrijedi kad je Ivan Šibenik već duže nedostupan hrvatskom pravosuđu. Rodom je iz Livna, navodno ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine te je ‘nestao nakon što mu je greškom ukinut istražni zatvor, o čemu je također pisao list Međimurje.

* tekst preuzet iz lista Međimurje, broj 3449

Ivan Šibenik tijekom rekonstrukcije zločina

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije