GLAVNI VATROGASNI ZAPOVJEDNIK

O POŽARU U TOTOVCU Slavko Tucaković: ‘Međimurski vatrogasci pokazali su visoku razinu spremnosti’

- Vatrogasci VZ Grada Čakovca nisu trebali pomoć niti od svojih kolega s područja Međimurja, a mi smo imali i spreman helikopter za gašenje. Hvala svima koji su se uključili u gašenje požara - rekao je Tucaković

Iskoristili smo subotnji boravak Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, u Čakovcu za razgovor na temu požara na odlagalištu otpada  u Totovcu koji se je zbio u subotu, 25. svibnja. Pohvalio je naš portal koji prati sva vatrogasna događanja u Međimurju, bilo ona dobra ili loša.

– Osobno sam bio tamo i mogu o tome govoriti i svjedočiti od prvog trenutka, od samog početka gašenja, uključivanja vatrogasnih snaga, od JVP Čakovec i DVD-a s područja VZG Čakovca pa do samog završetka kada me je predsjednik VZMŽ Mario Medved ujutro pozvao riječima: – Slavek, ugasili smo požar te smo otkazali helikoptere, možete doći! – istaknuo je i dodao kako su kod ovog požara poduzete sve potrebne mjere i radnje, prije svega od samih djelatnika GKP ČAKOM d.o.o. Čakovec, koji su bili izuzetno aktivni i kooperativni s pripadnicima vatrogasnih društva.

Rekao je kako se uvjerio u tu sinergiju, kao i onu s lokalnom samoupravom sazivanjem Stožera civilne zaštite koji je bio u domu DVD-a Totovcu.

– Vidio sam organizacijsku suradnju služba policije, vatrogasaca i zdravstvenih institucija, svih službi koje su uključene u civilnu zaštitu. Sve je bilo pravovremeno i na mjestu, kao i sam proces gašenja. Odnosi se to prije svega na sprječavanje prenošenja požara izvan smetišta i približavanja samoj visokoj temperaturi i svemu onome što se je tamo događalo jer se doista tamo nije moglo približiti niti na 50 metara, a tako dugo dok se to nije ohladilo.

Proces gašenja nastavljen je tijekom noći sa zemljom, pjenilom i postupcima koji su doveli do procesa ugušivanja i svi oni su doveli do toga da se požarište do jutra sanira – kazao je i istaknuo zadovoljstvo kako mu je drago što nije došlo do opasnosti po zdravlje stanovništva, a što se kasnije mjerenjima dokazalo.

Za kraj je istaknuo: – Zaista od srca svima hvala koji su sudjelovali u gašenju požara! Ovoga puta se pokazala visoka organiziranost VZG Čakovca jer vatrogasci toga područja nisu trebali pomoć niti od svojih kolega s područja Međimurja, odnosno državne razine iako smo bili spremili helikopter da u jutarnjim satima započne s gašenjem, no za to nije bilo potrebe i još jednom puno hvala svima koji su se uključili u gašenje ovog požara. Hvala i Gradu Čakovcu, ali posebno vatrogascima i radnicima ČAKOM-a! – rekao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije