POŽAR U TOTOVCU

ONI SU HEROJI TOTOVCA Brojni međimurski vatrogasci buktinju ugasili za 12 sati

U Totovcu je uspješno položen test međimurskog vatrogasnog sustava. O tome smo popričali s Mariom Medvedom i Mladenom Kanižajem, prvim ljudima međimurskog vatrogastva

U subotu, 25. svibnja u 16:54 sati u Operativno dežurstvo JVP Čakovec je Marijan Baranašić, djelatnik na deponiju otpada u Totovcu, dojavio o požaru na tim prostorima. Gorjela je balirana plastika veličine 60×60, 3600 m2. Prema dostupnim podacima u dvodnevnom gašenju je sudjelovalo 13 DVD-a i JVP Čakovec s ukupno 19 vozila i 75 vatrogasaca.

Iznijeli smo vam samo osnovne natuknice o radu vatrogasaca čije su se radne i druge okolnosti mijenjale iz minute u minutu, iz sata u sat. Bio je to požar čiji su se obrisi vidjeli iz daleka. Ilustracije radi, reći ćemo kako su posjetitelji kotoripske manifestacije Dani šibe i ribe taj obris nazvali ‘čudnim, lijepim oblakom’. Vođeni intuicijom krenuli smo prema ‘fenomenu’.

Dok smo mu se približavali, skupljajući fotografije, naš se portal ‘užario’ od fotografija, vijesti čitatelja pa vam glede toga zahvaljujemo za suradnju. Već po izlasku iz Donjeg Vidovca dalo se je naslutiti da je riječ o nečem velikom…

A kako je to bilo u zbilji i poslije, a po sumiranim dojmovima, razgovarali smo s Mariom Medvedom, predsjednikom VZ Međimurske županije i Mladenom Kanižajem, zapovjednikom JVP Čakovec i zapovjednikom VZ Međimurske županije.

– Nakon zaprimljene dojave na intervenciju je upućeno navalno vozilo i četiri vatrogasca, a isto tako o nastalom događaju obaviješteni su i članovi DVD-a Totovec. Dolaskom na lice mjesta požar je već bio u razbuktanoj fazi, te je zatražena pomoć i auto-cisterne od 10.000 litara vode koja je odmah i upućena na spomenutu lokaciju. Intervencijom je rukovodio voditelj smjene iz JVP do dolaska zamjenika zapovjednika  i zapovjednikom koji su isto odmah obaviješteni o nastalom događaju.

Pošto je požar bio velikih razmjera u razbuktanoj fazi pokušavalo se napraviti presijecanje odnosno daljnje širenje požara. Zbog izričito visoke temperature gasitelji su se morali povlačiti te samim time gasiti požar – ispričao nam je počecima Mladen Kanižaj. Dodao je kako je zatražena pomoć i ostalih DVD-a s područja Grada Čakovca kao i pridruženih članica i to s vozilima jer u tom trenutku su bile potrebne velike količine vode za gašenje te vatrogasci.

Kada su sa vanjske strane postavljeni vatrogasci s mlazovima vode duž cijelog požara sa druge strane su postavljena vozila s bacačima vode te se sprječavalo da požar ne zahvati preostali otpad koji se skladišti. Moramo spomenuti da se u kombinaciji s vodom koristila i zemlja koju su vozili kamioni i koja se odmah navozila na požara te se i time vršilo ugušivanje požara.

Jesu li međimurski vatrogasci već imali ovakav slučaj, a kada je riječ o toj vrsti požara?

– Svaki požar specifičan je za sebe, svakako je bilo velikih požara i teško je ocijeniti koji je teži slučaj. Ono što je najvažnije, požar je ugašen vrlo brzo, niti u jednom trenutku nije bilo ugroze ljudskih života. Kao vatrogasac, ponosan sam što je naš sustav u takvim izvanrednim okolnostima funkcionirao kako treba – zajednički je stav.

Tko i kada je analizirao rad vatrogasaca-intervencija i kako su analize ocijenjene?

– Mi vatrogasci uvijek dajemo svoj maksimalni angažman u gašenju požara, zaštiti ljudskih života i imovine, pa bi analize ostavio za nekog drugog. Mogu samo reći da je sličan ovakav požar na odlagalištu otpada “Karepovac” trajao par dana, a naše vatrogasne snage ugasile su ga za otprilike 12 sati. To je dovoljna ocjena – kazao je ponosno Medved.

– Ja mogu kao zapovjednik mogu ocijeniti da su gasitelji dali maksimalni doprinos kako profesionalci tako i dobrovoljci jer sam sa svima njima bio i razgovarao kroz tijek intervencije i mogu ih ocijeniti sa najvišom ocjenom. Isto tako oni koji su bili u neposrednoj blizini također dijele moje mišljenje. Moram spomenuti jednu činjenicu koju je kazao glavni Hrvatski vatrogasni zapovjednik da takvi požari traju po par dana, a mi smo ovaj pogasili za cca. 12 sati. Stoga možete i sami zaključiti kolika je požrtvovnost, stručnost i uspješnost naših vatrogasaca. Isto tako nakon požara nazvao me glavni vatrogasni zapovjednik koji je čestitao i zahvalio svim gasiteljima koji su sudjelovali u intervenciji da zahvalim svima u njegovo ime – nadovezao se Kanižaj.

Dokazali ste da ste spremni za sve izazove u slučaju nedaća. Slažete li se?

– Međimursko vatrogastvo je u samom vrhu ljestvice hrvatskog vatrogastva. Brojimo preko 6500 dobrovoljnih vatrogasaca i, iako smo najmanja županija površinom, brojimo najviše dobrovoljaca po glavi stanovnika. Imamo jedinstven sustav vatrozaštite, imamo samo jednu profesionalnu postrojbu koja broji 35 zaposlenika i sinergijski, profesionalni vatrogasci s dobrovoljcima odrađuju sve vrste intervencija. Puno ulažemo u osposobljavanje vatrogasnih kadrova, sufinanciramo nabavku opreme i vozila iz sredstava premije osiguranja, provodimo preventivne akcije, organiziramo natjecanja svake godine na razini županijske zajednice za sve kategorije natjecatelja.

Posebno možemo biti ponosni što u našim redovima imamo preko 2000 pripadnika vatrogasne mladeži te je na taj način osigurana budućnost međimurskog vatrogastva. Svake godine nastojimo uvesti novitete, pa smo tako prošle godine nabavili i opremili simulator plamenih udara kako bi s proljećem ove godine počeli s osposobljavanjem naših kadrova. To je najmoderniji pristup obuci dobrovoljaca, simulirajući stvarnu situaciju požara zatvorenih prostora – predočio je Medved sliku međimurskog vatrogastva, dok se zapovjednik nadovezao: –  Vatrogasci su se uvijek dokazali da su spremni dali za požare, tehničke intervencije poplave ili nešto treće. Nikad nije problem da li je to dan, noć, subota, nedjelja, praznik i slično možemo računati na njih. Evo primjer, kada je nastao požar u Totovcu vatrogasci diljem naše Županije nudili su pomoć to je pokazatelj koliko su spremni i koliko žele pomoći u trenutku kada je nekome pomoć najpotrebnija – rekli su naši sugovornici.

Posjeduju li JVP, odnosno međimurska DVD- a opremu za takva gašenja i kako su članovi društava za to osposobljeni?

– Vatrogasna zajednica Međimurske županije izuzetno mnogo ulaže u obuke vatrogasnih kadrova i nabavku opreme. Možda nekad izgleda da su to veliki iznosi, ali vjerujte samo uz kontinuirano ulaganje u nabavku opreme i obuku naših vatrogasaca možemo osigurati kvalitetnu vatrozaštitu na našem području. Što se tiče opremljenosti JVP, odnosno DVD-a za ovakva gašenja, mogu reći da se kontinuirano ulaže u nabavku nove, odnosno zamjenu stare opreme. To su relativno velika sredstva za ulaganje, pa ih većinom nema dostatno. Vatrogasna zajednica Međimurske županije svake godine pomaže DVD-ima za sufinanciranje njihovih programa nabave vatrogasnih vozila ili opreme iz sredstava premije osiguranja.

Što se pak osposobljavanja tiče, VZMŽ svake godine provodi osposobljavanja za sva vatrogasna zvanja od ispitanog vatrogasca pa do zvanja vatrogasnog časnika. Isto tako provodimo obuke za razne specijalnosti kako bi naši vatrogasci bili što spremniji intervenirati u svim situacijama koje se pred njih postave pa i ove kakva je iza nas- obrazložio je Medved, a Kanižaj se nadovezao riječima: – Vatrogastvo je posao gdje nikad nemate sve i uvijek je potrebno nabavljati opremu te vam nešto nedostaje. Zadnjih godina vatrogasci su nabavili mnogo opreme i tehnike, ali je u kontinuitetu to potrebno i dalje nabavljati.Moram spomenuti da smo u protekloj 2018 godini osposobili 301 vatrogasca za razna zvanja te specijalnosti za različite intervencije te je održano je mnogo taktičko-pokaznih vježbi.

Želite li na kraju, kao čelni čovjek Vatrogasne zajednice Međimurja, poručiti nešto svojim kolegama, herojima deponija?

Poruka je bila spremna i ona glasi: – Evo još jednom na kraju, zahvaljujemo se svim vatrogascima, kako profesionalnim tako i dobrovoljnim na doprinosu u gašenju ovog požara. Ponavljamo nije bilo stradalih, a niti u jednom trenutku nije bila ugrožena sigurnost, zdravlja i životi građana. Ovakvi događaji, koji se na žalost događaju, zbog kojih mi vatrogasci i postojimo, test su spremnosti vatrogasnog sustava – rekli su za kraj s glavnom porukom – ne ponovilo se!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije