SLUČAJ IZ PALOVCA

OSTAJE U PRITVORU Među bilješkama nema priznanja Smiljane Srnec o ubojstvu sestre Jasmine

Iako se špekuliralo da se među službenim bilješkama policije nalazi i Smiljanino priznanje da je "zatukla sestru letvom” neslužbene informacije govore da to nije istina

Crvenih suznih očiju i bolna izraza lica, Smiljana Srnec (45) jučer je oko 10.40 sati izašla s varaždinskog suda, gdje su joj produljili istražni zatvor za još mjesec dana, pišu 24sata.

U sivoj majici i tamnim hlačama, ruku vezanih lisicama, dvoje pravosudnih policajaca vratilo ju je natrag u ćeliju varaždinskog zatvora. Tamo se, zbog sumnje da je 2000. godine u Palovcu ubila sestru Jasminu Dominić (23) te njezino tijelo sakrila u zamrzivač, nalazi već gotovo tri mjeseca. Djelovala je potreseno te nije mogla sakriti nelagodu pri pogledu na objektive fotoreportera koji su je čekali kraj stražnjih vrata suda.

Uz Smiljanu i istražnu sutkinju na ročištu su bili zamjenik županijske državne odvjetnice u Varaždinu te Smiljanin branitelj po službenoj dužnosti, odvjetnik iz Čakovca Krešimir Golubić. Što se odvijalo na ročištu zatvorenom za javnost te koje je dokaze Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu prezentiralo istražnoj sutkinji nije poznato. Zakon o kaznenom postupku predviđa da se okrivljenika može držati u istražnom zatvoru najviše šest mjeseci do završetka istrage, nakon čega odvjetništvo ima još mjesec dana za podizanje optužnice ili odbačaj prijave.

– Točno je da je sutkinja produljila istražni zatvor za mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Važno je naglasiti da su svi svjedoci ispitani, pa više ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke – potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic.

– Sutkinja istrage je procijenila da je mjesec dana dovoljno vremena da Državno odvjetništvo izvede još preostale dokaze prije odluke hoće li podići optužnicu ili ne – pojasnio je Pavlic.

Vrhovni sud odbio je i zahtjev Smiljanina branitelja da se iz spisa već u fazi istrage kao nezakoniti dokazi izdvoje službene bilješke policije o obavljenim obavijesnim razgovorima s građanima nakon pronalaska tijela.

Iako se špekuliralo da se među službenim bilješkama policije nalazi i Smiljanino priznanje da je “zatukla sestru letvom”, neslužbeno doznajemo da to nije točno, pišu 24sata.

Ako je Smiljana nešto i priznala policajcima u neformalnom razgovoru, o tome nema pisanog traga. No i da postoji bilješka s priznanjem, ono formalno ne bi imalo nikakvu vrijednost jer se ne bi moglo koristiti kao dokaz na sudu. Ni sa svjedocima istražitelji nisu imali više sreće.

Članovi najuže obitelji, među kojima je Smiljanina majka Katarina Dominić, njezin suprug Ivica Srnec, njezina najstarija kći Katarina i zaručnik David Balent, odlučili su iskoristiti zakonsku blagodat i odbili iskazivati u državnom odvjetništvu kako ne bi sebe ili bliskog srodnika izložili kaznenom progonu.

Katarina ide na misu

Svi su oni zatražili dozvolu da Smiljanu posjete u zatvoru. Nisu željeli razgovarati ni s novinarima koji su ponovno zvonili na vrata njihove obiteljske kuće u Novoj ulici u Palovcu kraj Čakovca.

– Nemojte se ljutiti, ne želim ništa reći – rekao nam je pristojno na svojem kućnom pragu Ivica Srnec. Zatvorio je polagano vrata, a čim smo zašli iza zavoja, zatvorio je i ulaz u dvorište.

– Vidim ga često, dolazi tu u kafić. Popije kavu, zadrži se 15-20 minuta, razgovara s ljudima, a potom ode u kladionicu – prepričava nam gošća kafića ‘Domino’ kako Smiljanin suprug Ivica provodi dane. Danas se navršava tri mjeseca otkako je u kući obitelji Srnec u malom međimurskom mjestu Palovcu, u zamrzivaču, pronađeno Jasminino tijelo. Nestala je 2000. godine, a njezin pronalazak u škrinji obiteljske kuće šokirao je i svjetsku javnost.

– Baš smo se danas sjetili Smiljane, pitali smo se što se događa u njezinu slučaju. Viđala sam je u dućanu i nikad ne bih rekla za nju da bi mogla nešto tako napraviti – rekla je prodavačica u trgovini.

Velečasni Đuro Vukalović puno češće sjeti se velike tragedije. Smiljanina majka Katarina je došla nekoliko puta na misu.

– Da, bila je u crkvi, no ne znam koliko puta, ne vodim takve evidencije. Najavila mi se da će doći razgovarati, ali nikad nije došla. Ja bih je rado primio da popričamo malo. Ivicu sam vidio kako se vraćao s groblja, pozdravili smo se i to je to – kaže velečasni Đuro.

Život se nakon šokantnog otkrića 16. veljače polako vratio u kolotečinu. No ljudi i dalje nerado pričaju o tom slučaju. Više o svemu pročitajte na portalu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije