KRIVOLOVCI u šumi oderali kožu srnjaku i bređi srni

Krivolovci u Međimurju ne miruju i zadaju glavobolje.

Kako doznajemo u policiji, između 2. i 4. ožujka u šumi zvanoj Mlaji nedaleko Podbresta, u lovištu lokalnog lovačkog društva, nepoznati počinitelj je pomoću žičanih zamki ulovio bređu srnu i visokotrofejnog atipičnog srnjaka. Na mjestu krivolova pronađena je oderana koža divljači i mladunčad, dok je krivolovac meso odnio kući.

U policiji kažu da materijalna šteta nije poznata te da tragaju za počiniteljem protiv kojeg će se, zbog počinjena kaznenog djela Protuzakoniti lov i ribolov, podnijeti prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Predsjednik Lovačkog društva Prepelica Franjo Bukal kaže kako se bore svim snagama za društvo, ali takve situacije ih dovode pred zid i čak razmišljaju zajedno sa ostalim lovačkim društvima, ne samo zbog problema krivolova već i naleta automobila na divljač, da lovišta vrate na upravljanje Međimurskoj županiji

Donosimo fotografije (uznemirujuće) koje međimurskim lovcima nisu rijetke, ali bilo bi dobro da javnost vidi na koji način krivolovci funkcioniraju.

Izjavu u o proteklom nemilom, nehumanom događaju, jer su i bređa srna i srnjak ugibali satima, možda i danima u teškim mukama (imajte to na umu kad kupujete meso divljači od nepoznatih osoba bez računa), zatražili smo od predsjednika Lovačkog društva Prepelica Mala Subotica Franje Bukala.

– Krajem 2016. godine članovi Lovačkog društva Prepelica Mala Subotica, prilikom redovitih obilazaka, pronašli su postavljene zamke za srneću divljač te su iste uklonili. Sljedeći dan organizirali su sačekušu i zatekli osobe koje su opet postavljale zamke te su ih zadržali i pozvali policiju, koja je iste preuzela i odvela na obradu. Kontaktirajući policiju dobili smo odgovor da su spram osoba podnijeli kaznenu prijavu i to proslijedili Državnom odvjetništvu. Daljnjih saznanja mi kao lovačko društvo nemamo. Nitko od nas nije tražio da zatražimo nadoknadu štete, koju smo pretrpjeli. Pitamo se dokle tako? Zašto sustav ne funkcionira?, pita se Bukal.

– Kroz lovnu sezonu lovci skinu i do 300 zamki s vidljivim znakovima da je divljač bila ulovljena. Grubom procjenom samo u našem lovištu ulovi se na nezakonit način i više od 50 grla srneće pa čak i jelenske divljači, čime si ubojice divljači priskrbe imovinsku korist prodajući meso, a lovcima samo ostaju obveze.

– O posljednjem krivolovu koji smo otkrili te pozvali policiju, a o čemu pišete, vidljivo je da je srnjak visokotrofejan, dok je srna bila bređa s dvoje mladunčadi, što je za nas neprocjenjiv gubitak. Financijsku štetu ugrubo procjenjujemo na 10.000 kuna, kaže predsjednik društva Bukal.

Improvizirana žičana zamka kojom krivolovci love visoku divljač

Nalet automobila na divljač veliko opterećenje za lovačka društva – dovodi u pitanje njihovu opstojnost

Bukal je progovorio i o problemu naleta automobila na divljač:

– Ono što nam zadaje brige je nalet automobila na srneću divljač na cestama koje nisu lovišta, a mi kao lovačko društvo snosimo troškove. Protekle godine bilo je šest, sedam naleta automobila na divljač, tri obrađene štete procjenjuju se na 16 tisuća kuna, koje mi kao društvo moramo platiti, dok preostale štete na iznos od 37 tisuća kuna nisu još obrađene. Godišnje za lovozakupninu moramo izdvojiti 45 tisuća kuna. Ogromne štete koje trpimo kao društvo nije pitanje samo opstojnosti našeg lovačkog društva, već svih lovačkih društava u Međimurskoj županiji. Imamo samo obveze, a zakonom prava ne možemo steći zbog ovakvih indolentnosti sustava institucija.

Razmišljate li svi vi, da međimurski lovci zakupljena lovišta vrate na upravljanje Međimurskoj županiji?

– Uz dogovor međimurskih lovačkih društava, razmišljamo čak da zakupljena lovišta vratimo na upravljanje Međimurskoj županiji, jer stanje kakvo je sad je neodrživ, ako institucije ne poduzmu zakonom predviđene sankcije, ovo je neizbježno, kazao je za kraj Bukal.

O problemu krivolova postavili smo pitanje i u Policijsku upravu Međimursku.

Od šest kaznenih prijava krivolova, policija razriješila dva

– Tijekom protekle godine na području Međimurske županije ukupno su evidentirana četiri kaznena djela protuzakonitog lova (puni naziv kaznenog djela je protuzakoniti lov i ribolov), dok su u prva dva mjeseca ove godine evidentirana dva kaznena djela krivolova divljači. Od spomenutih kaznenih djela policija je uspješno razriješila dva kaznena djela te protiv počinitelja podnijela kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku. U slučajevima uspješno razriješenih kaznenih djela počinitelji su zatečeni na samom mjestu izvršenja kaznenog djela, a u jednoj prigodi zatekao ih je lovnik lokalnog lovačkog društva i odmah događaj prijavio policiji. Svakako, ovo je dobar primjer kako suradnja lovačkih društava i policije može polučiti dobre rezultate, izvjestio nas je glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal.

Policija nema uvid u odluke sudova

Gačal je istaknuo kako s obzirom na činjenicu da policija u kaznenom postupku nije ovlašteni tužitelj, nemamo uvid u konačne odluke sudova u tim kaznenim predmetima.

Lovačko društvo Prepelica podnijela dvije prijave protuzakonitog lova

– Što se tiče službenih prijava krivolova divljači Lovačkog društva Prepelica iz Male Subotice, protekle i ove godine zaprimljene su dvije prijave protuzakonitog lova. Koristimo ovu prigodu kako bi uputili poziv svim odgovornim osobama da svako saznanje o krivolovu prijave nadležnoj policijskoj postaji, ističe Gačal.

Prema Zakonu o lovstvu (NN 140/05, 75/09, 153/09, 14/14, 21/16, 41/16, 67/16) lovačka društva koja imaju koncesiju, gospodare određenim lovištem. Gospodarenje obuhvaća uzgoj, zaštitu, lov i korištenje divljači i njezinih dijelova. U smislu zaštitite divljači lovačka društva dužna su organizirati i lovočuvarsku službu, dakle Zakon prioritetno nalaže zaštitu divljači lovoovlašteniku, tj. lovačkim društvima koja gospodare određenim lovištem.

Suradnja policije i lovačkih društava zadovoljavajuća

– Ako policija zaprimi saznanja o počinjenju kaznenog djela poduzet će sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se počinitelj otkrio i prijavio nadležnom tužitelju. Cijenimo kako je suradnja lovačkih društava i PU međimurske na zadovoljavajućem nivou. Dobra uvezanost međimurskih lovačkih društava i policije bitan je faktor koji uvelike doprinosi uspješnom suzbijanju krivolova, istaknuo je ispred PU međimurske glasnogovornik Gačal.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije