KRIVOLOV?

BELICA – GARDINOVEC Odakle metak u srndaću na kojeg je naletjelo vozilo?!

Noćni nalet na divljač digao je buru te su u Lovačkom društvu Fazan krenule razne priče

Bila je noć na subotu, 20. travnja, nešto prije dva sata. Poljima od Belice prema Gardinovcu automobilom je upravljao muškarac rođen 1974. godine.

Najednom, na kolniku se stvorio srndać te ga vozač nije uspio izbjeći.

Pozvana je policija i sastavljen je zapisnik o naletu na divljač koja je pretrčavala kolnik. Srnu je preuzela ovlaštena osoba Lovačkog društva Fazan Dekanovec – Podturen. No ujutro je, oko osam sati, policija primila još jedan poziv.
Nazvali su lovci iz lovačkog doma i kazali kako su na koži srndaća uočili rupicu ili dvije. Dogovorom je zaključeno kako srnu treba poslati na razudbu na veterinarski institut u Zagrebu.

Povratnih informacija iz Zagreba još nema, ali u lovačkim krugovima odmah su krenule priče i pričice. Osnovno pitanje je, naravno, tko je, kad i gdje pogodio srndaća. Vjerojatno je pogođen malokalibarskom puškom.

Krivolov?

Je li to bilo u redovnom lovu ili pak je riječ o krivolovu? Na području kojeg lovačkog društva se to dogodilo i koliko je daleko ranjeni srdnać stigao? Je li uopće “sam stigao”? Ove detalje zasigurno će biti teško utvrditi no pojavila se i dodatna teorija.

– Je li moguće da je sve ovo namješteno i da je prethodno ustrijeljenu srnu netko stavio pred vozilo da bi, nakon što se dogodilo nešto što nam nije poznato, mogao tražiti odštetu od osiguranja? – ide priča u lovačkim krugovima, a naročito se u Fazanu u posljednje vrijeme “mute vode” zbog krivolova.

Može li ovo uopće imati veze s vezom? Policija je događaj okvalificirala kao nalet na divljač. Bez vidljivih oštećenja na vozilu i tragova udarca na srndaću, tako nešto bilo bi teško izvedivo. Stoga ovo ipak spada u teorije zavjere.

No lovci dekanovsko-podturenskog Fazana ostali su sumnjičavi. Pričali smo s jednim od njih, potpuno upućenim u slučaj; želio je ostati anoniman.

– Kad smo ujutro “svlačili” srndaća vidjeli smo da je ustrijeljen, bar se toliko razumijemo. No nismo vidjeli nikakva oštećenja koja bi nalikovala na tragove naleta, a mnoge smo srndaće “svukli”. Čekamo rezultate vještačenja i zapisnik. – kazao nam je naš sugovornik u četvrtak, 25. travnja.

Velika razlika

Toga jutra na njihovom je području došlo do novog naleta na srnu – kod “transformatora” između Dekanovca i Gardinovca.

– Na ovoj srni odmah se vidjelo da ju je udarilo vozilo, oči su joj ispale. A na onom srndaću prije tjedan dana, prema onome što smo svojim očima vidjeli, sve je bilo cijelo; i noge, i rebra i lopatice. No ne mogu ja to kategorički ustvrditi, bit će važeće ono što stigne s instituta – ispričao nam je. Otkrio nam je i dodatni detalj, srndać je te noći 20. travnja, na cesti između Belice i Gardinovca, još bio živ!

– Jedan naš lovac išao je po njega u noći. Stavio ga je na kamiončić, a srndać je počeo ustajati. Tada ga je morao usmrtiti – kaže te dodaje da njih ne zanimaju detalji oko prometne nesreće i što se tu doista dogodilo, već žele znati je li srndać ustrijeljen u krivolovu. Bit će zanimljivo čuti što je otkriveno vještačenjem.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3601

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije