Crna zastava na Tehničkoj školi: Zlokobna tišina i muk na hodnicima

Dan poslije strašne vijesti o smrti Davorina Štefulja (15) iz Trnovca, učenika Tehničke škole Čakovec, posjetili smo ovu srednjoškolsku ustanovu u kojoj je Davorin već drugu godinu stjecao znanje za tehničara računarstva.

Na školskoj zgradi crna zastava, školski hodnici prazni, u zgradi muk. U jednom dijelu školskog hola Davorinova fotografija, kraj nje tri svijeće i buket bijelih ruža. Nitko od učenika nije bio voljan stati u taj tužni kutak, nitko od učenika nije bio voljan za fotografiranje, razgovor. Razumijemo ih. Pretežak teret gubitka prijatelja učinili su svoje.

Ipak, među tim tužnim mnoštvom progovorio je ravnatelj škole Dražen Blažeka, prof.: – Tri dana smo strepili što će biti s našim Davorinom, a kada smo saznali da je netragom nestao iz svog roditeljskog doma. Uz strepnju pokušavali smo pomoći na različite načine. U sebi smo iščekivali povoljan ishod. Nažalost, ispostavilo se da ga je zadesila smrt – bile su prve riječi ravnatelja.

Dodao je kako je njegova smrt pogodila sve u školi, pogotovo one koji su s njim radili, dijelili učionice, da će ona ostaviti biljeg.

– Pitamo se u čemu smo pogriješili i jesmo li pogriješili? Na ta pitanja teško bi dali odgovor – kaže ravnatelj. Rekao nam je kako se u školi od stručnih službi ulažu veliki napori u radu s učenicima njegova razreda.

– Pokušavamo im dati smjernice i reći kako se unatrag ne može ništa promijeniti, ali da oni moraju težiti tome da se to više nikada ne ponovi – istaknuo je Blažeka. Rekao je kako su iz razgovora s njima doznali kako je bilo vidljivo da je on veoma malo komunicirao, da je bio dobar prijatelj, ali nedovoljno otvoren.

Očito je kako je u sebi držao probleme koji su ga pritiskali pa su tragom toga uputili učenike, kako moraju razgovarati, da moraju nekoga imati s kojim će u jednom trenutku razgovarati, podijeliti probleme. Da je on razgovarao s nekim od subote na nedjelju možda bi mu to pomoglo. – Razred mu je jako potresen i mi ćemo ga s psihološke strane, poučeni iskustvom, pokušati vratiti natrag – poručio je ravnatelj.

Doznajemo kako je zamijećeno u školi da se s njime unatrag godine dana nešto događalo.

– Gledajte, teško je nekome stalno biti za ‘vratom’ i pratit što će se dogoditi. U petak u školi nije pokazivao nikakve naznake koje bi vodile nečemu, ali nažalost otišao je – rekao je s gorčinom i dodao. – Nadam se i želim svima da se to više nikada ne dogodi. Ovo je nama jedno bolno iskustvo iz kojeg učimo i ponavljamo da na bilo koju učenikovu rečenicu, potez treba reagirati jer one su poruke…

Rekao je kako je danas razgovarao s njegovom majkom koja je sama rekla da se pita, gdje je pogriješila, što je mogla napraviti. – Ona je tješila nas da si mi ne predbacujemo jer ni oni koji su s njim živjeli nisu prepoznali njegove probleme – dodao je.

Doznajemo kako je mladić ostavio kratko oproštajno pismo u kojem moli za oprost ovog čina. Škola će autobusima otići na njegov pogreb i to je sve što će još moći učiniti za Davorinov prerani odlazak. Kako saznajmeo, posljednji ispraćaj Davorina Štefulja bit će u četvrtak, 1. prosinca u 14 sati na groblju u Macincu.

>>> Velika potraga u Međimurju: Nestao Davorin Štefulj (15) iz Trnovca
>>> Potraga se nastavlja: Davorin Štefulj (15) nije pronađen
>>> Gdje je nestao? Svi na terenu traže mladog Davorina Štefulja
>>>
Stotinu ljudi traži Davorina, Općina Nedelišće pruža logističku potporu
>>> Tragičan kraj potrage: Davorin Štefulj pronađen mrtav?
>>>
VIDEO: Pronađeno tijelo u šumi pripada Davorinu Štefulju (15)
>>> Obdukcijom nije utvrđen točan uzrok smrti Davorina Štefulja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije