Čakovečki Općinski sud mora na posao vratiti osuđenu čistačicu

Općinski sud u Varaždinu presudio je nepravomoćno da Općinski sud u Čakovcu mora vratiti na posao čistčicu koja je 25. svibnja prošle godine dobila izvanredni otkaz ugovora o radu.

Predsjednica čakovečkog suda Jasna Vesterbah Stojan dala joj je otkaz jer je, kako je obrazložila, 11. svibnja 2015. doznala da je čistačica koja od 1996. radi na sudu prije tri godine osuđena zbog prijevare na putnim troškovima. Lagala je da živi u Belici i svaki dan putuje na posao u Čakovec, čime je od prosinca 2008. do rujna 2011. godine državni proračun oštetila za 18.600 kuna.

Istraga je pokrenuta nakon anonimne prijave protiv nekoliko zaposlenika, a čistačica je 2013. na Općinskom sudu u Koprivnici osuđena na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Predsjednica čakovečkog suda otkaz joj je dala tek u svibnju prošle godine jer je, tvrdi, tek tada od Ministarstva pravosuđa doznala za presudu.

Uz pomoć Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika čistačica je tužila državu, odnosno Ministarstvo pravosuđa, smatrajući da joj otkaz nije uručen u roku od 15 dana od saznanja za povredu iz radnog odnosa. Općinski sud u Varaždinu nije prihvatio tvrdnje da predsjednica suda nije imala saznanja da je pokrenut kazneni postupak protiv čistačice, pa se ne može smatrati da je odluka o otkazu, donesena s vremenskim odmakom duljim od godinu dana od pravomoćnosti presude i dvije godine nakon priznanja krivnje, u skladu sa zakonom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije