‘Moja sućut cijeloj romskoj zajednici, ali Općina nije odgovorna za tragediju’

Romsko naselje kod Strmca Podravskog u Općini Petrijanec kraj Varaždina ponovno je zavijeno u crno.

Samo dva tjedna nakon što su svoj život u mutnoj vodi obližnjeg kanala rijeke Drave u tragičnim nesretnim okolnostima skončali mještani tog naselja Branko Bogdan (34) i Slađana Kalanjoš (32), dogodio se još jedan, još tragičniji i mučniji slučaj utapljanja.

> Tragedija: Roditelji devetero mališana utopili se u kanalu

Stradala su dvojica dječaka u dobi od 2 i 3 godine koji su upali u vodom i otpadom ispunjenu jamu odvodnog kanala i utopili se.

> U romskom naselju kod Strmca smrtno stradalo dvogodišnje i trogodišnje dijete

> Poznate okolnosti nesreće u kojoj je smrtno stradalo dvoje djece u Donjem Vratnu

Dječaci, bratići, koji su po riječima mještana živjeli u zajedničkom kućanstvu i često su se zajedno igrali, u ponedjeljak poslijepodne igrali su se bez nadzora u blizini obiteljske kuće u starom dijelu romskog naselja. U jednom trenutku otišli su nedaleko iza kuća, na prostor koji mještanima služi za odlaganje otpada, na kojem se nalazi i nezaštićena, oko dva metra duboka jama u koju se kroz sustav odvodnje slijeva voda iz naselja.

S obzirom da je u posljednjih nekoliko dana, pa tako i u ponedjeljak, na tom području padala kiša, jama je bila ispunjena vodom, a dječaci su, u nepoznatim okolnostima, upali u nju.

Mještani su ispričali da je u ponedjeljak oko 17 sati jedan mještanin krenuo obaviti nuždu na tom prostoru te je uočio kako u mutnoj i prljavoj vodi plutaju tijela dječaka. Mještani su tijela izvukli iz vode te pokušali reanimirati dječake, no pomoći im nije bilo.

Ekipa hitne pomoći koja je prva stigla na mjesto događaja mogla je tek konstatirati njihovu smrt. Obdukcijom koju je odredila zamjenica Županijske državne odvjetnice trebalo bi biti potvrđeno da je njihova smrt nastupila utapanjem.

Krivac je Općina Petrijanec

Policija i državno odvjetništvo u suradnji s drugim institucijama, među kojima je i nadležni Centar za socijalnu skrb, provode istraživanje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja, no za mještane romskog naselja krivac je Općina Petrijanec koja je bila naručitelj radova izgradnje sustava odvodnje.

– Jama u kojoj su se dječaci utopili dio je sustava oborinske odvodnje koji je izveden u naselju. Govorili smo izvođaču radova da je jama preblizu naselja i da bi se mogla dogoditi tragedija no nije nas želio slušati. Jama do jučer nije bila zaštićena i ograđena, a nakon što se dogodila tragedija na brzaka su složili nekakvu priručnu ogradu – ispričao nam je jedan mještanin.

> Otac: Stalno smo pazili na njih, ovo se dogodilo u sekundi

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Općine Petrijanec, Eduard Oršuš, ispričao nam je pak kako je sustav odvodnje izgrađen jer su u starom dijelu naselja često imali problema s poplavama.

– Svaki put kad bi pala kiša, voda bi se slijevala ljudima u domove pa smo u suradnji s općinom to pokušali riješiti izgradnjom dva šahta na najkritičnijim mjestima. No, na taj smo način djelomično riješili taj problem i stvorili novi jer je izvođač radova tu nesretnu jamu, u koju se slijeva voda, izveo preblizu naselju i nije ju ogradio ni na bilo koji drugi način označio – ispričao je.

Općina nije odgovorna

U Općini Petrijanec su naglasili da su spomenuti radovi izvedeni prije šest godina i da od tada nisu zaprimili ni jednu primjedbu na kvalitetu izvedenih radova.

– Prije svega izražavam sućut obitelji i cijeloj romskoj zajednici u Općini Petrijanec i Općini Cestica. Što se tiče ovog slučaja, Općina s tim nema apsolutno nikakve veze. Prije šest godina smo rješavali pitanje oborinske odvodnje u jednom dijelu naselja i taj posao je u potpunosti kvalitetno izvršen jer je izvedena odvodnja cijevima koje su ukopane u zemlju. I od tada nije bilo nikakve primjedbe. Što se događalo po tom pitanju u posljednje vrijeme ja ne znam. Možda su ljudi iz naselja sami izvodili neke radove, no Općina o tome nije obaviještena – rekao nam je načelnik Općine Petrijanec, nekadašnji saborski zastupnik HDZ-a Vladimir Kurečić.

Istražuje se kako su djeca bila bez nadzora

U Centru za socijalnu skrb potvrdili su nam pak da, u suradnji s policijom i državnim odvjetništvom istražuju i kako su dječaci stari dvije i tri godine ostali bez nadzora.

– Prije svega, ova je jedna teška i mučna situacija za obitelj i zato ćemo pričekati nekoliko dana dok ne krenemo s konkretnijim postupanjem. Za sad smo se uključili u slučaj sufinanciranjem troškova pogreba, a uskoro ćemo, u suradnji s nadležnim institucijama, krenuti u utvrđivanje odgovornosti roditelja i članova obitelji – poručili su iz Centra za socijalnu skrb Varaždin, dok su u varaždinskoj policiji dodali da će nakon što obave sve izvide i radnje podnijeti posebno izvješće o slučaju te kaznene prijave budu li utvrđeni elementi za njihovo podnošenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije