Odjava vozila postaje obveza novog vlasnika

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da je osoba na koju je vozilo registrirano dužna u roku od 15 dana od prodaje ili drugog načina promjene vlasništva na vozilu, odjaviti vozilo osim ako obvezu odjave vozila nije preuzeo novi vlasnik vozila.

Isto tako propisano je da je novi vlasnik vozila koji je preuzeo obvezu odjave vozila dužan u roku od 15 dana od stjecanja vozila registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registrira na svoje ime ili ne odjavi, ministarstvo nadležno za unutarnje poslove će na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Ovakvom odredbom nije riješen veliki problem u praksi kada je “stari” vlasnik registriranog vozila u obvezi odjaviti vozilo, a to ne može učiniti jer više nije u posjedu prometne dozvole i registarskih pločica, koje je dužan predati u postupku odjave vozila.

Radi rješavanja navedenog problema, ovim Zakonom se propisuje da obveza odjave vozila postaje isključivo obveza novog vlasnika vozila, i to u svim slučajevima, a ne samo u slučaju kada je obvezu odjave vozila preuzeo prilikom stjecanja vozila.

Izvor: MUP.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije