Hakeri napadaju i automobile

Ako postoji najcrnji scenarij za nekog vozača, onda je to nešto vrlo slično ovom – na ravnoj cesti vaš auto s vama za upravljačem iznenada skreće u suprotni smjer, bez ikakve najave i upozorenja, i to unatoč tome što čvrsto držite upravljač.

Nemoguće? Možda. Nezamislivo? Ne i za Chrisa Valaseka koji ima znanja da napravi nešto slično. Naime, Amerikanac je sa svojim kolegom Charlijem Millerom “hakirao” jednu Toyotu Prius do te mjere da ne samo da njezini displeji pokazuju ono što on poželi (količina goriva, temperatura, brzina itd.), već on pomoću svog laptopa može i njome upravljati kao da se radi o dječjoj igrački.

Istina, da bi to bilo moguće, potrebno je fizički spojiti laptop i auto, ali to je manji problem. Naime, sve više automobila sad već nudi i bluetooth ili vezu preko GSM-mreže. Već je i običan senzor koji mjeri tlak u gumama i potom bežično šalje podatke u auto dovoljan da se preko njega ubaci virus koji će omogućiti da se preuzme nadzor nad podacima u automobilu.

A zapravo je pravo umrežavanje tek pred nama, auti se pomalo opremaju GSM-modulima koji omogućuju surfanje internetom, rad multimedijskih infotainment-sustava ili tek trebaju realizirati dijeljenje podataka između automobila.

Naime, pred nama je komuniciranje Car-to-car koje će omogućiti autima da samostalno razmjenjuju podatke o poledici na cesti, nezgodama ili nekim drug(ačij)im problemima. Dapače, već sad auti mogu samostalno zakočiti ako nailaze na prepreku, a neki mogu i samostalno upravljati.

I dok nas proizvođači neprestano uvjeravaju kako su svi podaci i programi sigurni i pohranjeni na sigurnim serverima, hakeri se samo lagano osmjehuju i trljaju ruke: “Svaki se sigurnosni sistem može probiti, jer ga je osmislio čovjek. A ljudi griješe…”, kaže Chris Valasek i izaziva zebnju od toga što će nam budućnost donijeti, piše Automotorisport.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije