Za lažiranje kilometraže i do 8 godina zatvora

Kupci rabljenih automobila u Hrvatskoj uglavnom nemaju naviku prije potpisivanja ugovora provjeriti je li kilometraža stvarna. Javio nam se čitatelj koji smatra da je prevaren pri kupnji polovnog automobila. Naime, nakon što je nedavno kupio auto, naknadno je u stanici za tehnički pregled provjerio odgovara li stanje na brojaču stvarnom broju prijeđenih kilometara.

– Brojač sad pokazuje malo više od 100.000 km, a prema ispisu iz stanice za tehnički pregled vidljivo je da je prije dvije godine imao više od 200.000 km – kazao je ogorčeni čitatelj. Zato savjetuje svima da ne ponove njegovu grešku nego da prije kupnje provjere kilometražu.

– Svaka stanica za tehnički pregled u Republici Hrvatskoj može izdati potvrdu jer je sustav povezan preko Centra za vozila. Imaju podatke od 2006. – Kazali su u stanici za tehnički pregled Baotić.

Potvrda se može dobiti uz predočenje osobne iskaznice i prometne dozvole, a u Baotiću košta 26 kuna. – Stanica ne jamči da je to stvarna kilometraža nego ona koja je prepisana na tehničkom pregledu s brojčanika kilometara – dodali su u Baotiću.

Lažiranje kilometraže je raširena pojava u cijeloj Europi, kažu u HAK-u

No tako se može provjeriti kilometraža samo za automobile koji su kod nas već bili registrirani, ali ne i za polovne uvezene aute. – Za Volkswagen grupu moguće je provjeriti stanje kilometara ako je auto servisiran u ovlaštenim servisima.

Sve je umreženo, a slično je i za druge marke vozila. Kod novijih modela VW i Audija podaci su pohranjeni i u ključevima i ažuriraju se svakih 20 kilometara – kazali su u Auto Zubaku.

Ako ste, na primjer, kupili Golf iz Njemačke, a servisiran je u ovlaštenom servisu, u Auto Zubaku za 75 kuna možete provjeriti njegovu kilometražu preko broja šasije, a za novije aute i preko ključa. – Ključ se stavi u čitač u servisu i spoji na tvornički portal, pa izbaci sve podatke o automobilu – objasnili su u Zubaku.

Stvarnu kilometražu bez računala teško je utvrditi. – Može se eventualno vidjeti po pohabanim dijelovima, na papučici gasa, volanu, no šverceri su i tome doskočili, pa ih zamijene – dodali su. U Zubaku napominju da su podaci o kilometraži tajni i da kupac može dobiti informacije samo uz odobrenje vlasnika auta, tj. uz njegovu osobnu iskaznicu.

U policiji kažu da je lažno prikazivanje prijeđenih kilometara kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci pa čak do osam godina. Kupac, ako utvrdi da je kilometraža lažna, može to uz dokaze prijaviti policiji, piše 24sata.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije