Poreznici kreću u zapljenu 10 000 luksuznih automobila

Svim građanima koji su dužni novac za porez, a nisu se odazvali Poreznoj upravi kako bi dogovorili način otplate svoga duga i istovremeno posjeduju luksuznu imovinu poput skupih automobila, jedrilica ili jahti ta će imovina biti oduzeta, rekao je Jutarnjem listu Boris Lalovac, pomoćnik ministra financija Slavka Linića koji razmišlja o još jednom krugu reprograma poreznih dugova za građane jer se u posljednji više od polovice dužnika nije uključilo.

Porezna uprava očekivala je da će oko 70.000 dužnika reprogramirati dugove, a do kraja listopada odazvalo ih se manje od polovice, njih 31.947 koji su zajedno dužni 2,9 milijardi kuna.

Prodajom do naplate

Njih 28.219 dogovorilo je reprogram duga, a 3728 građana dug je uplatilo jednokratno. Na taj je način do sada reprogramiran 951 milijun kuna duga glavnice, a država je oprostila 250 milijuna kuna kamata. Uvjeti novog reprograma još nisu definirani.

– Porezna uprava danas pod ovrhom zbog dugova ima oko 10.000 luksuznih vozila građana koji još nisu oduzeti jer da bi ih mogli plijeniti, mora se organizirati mobilna jedinica Carine koja će ovrhe provoditi, mora se dogovoriti suradnja s Hrvatskim autoklubom na čijim prostorima će se ti automobili skladištiti i urediti sustav preko kojeg će Porezna uprava na licitaciji automobile prodavati kako bi naplatila dug – pojašnjava Lalovac planove poreznika.

Novi dužnici

Naime, Porezna uprava putem OIB-a građana može pratiti i prati one dužnike koji posjeduju imovinu koja im nije nužna za život i istovremeno državi duguju porez, a nisu se odazvali mogućnosti da svoj dugove reprogramiraju.

Osim luksuznih auta, Porezna uprava trebala bi početi plijeniti jedrilice i jahte dužnika, no za tu operaciju tek treba dogovoriti marinu u koju će ih parkirati. Dok poreznici razmatraju kako naplatiti stare dugove, recesija od sve većeg broja građana stvara nove dužnike. U posljednjih šest mjeseci broj blokiranih građana povećao se za 35.000. Trenutno je blokirano 711.300 računa od njih 6,8 milijuna.

Blokirane račune ima 290.000 građana zbog dugova teških 22,6 milijardi kuna, što je za 724 milijuna kuna više u odnosu na rujan te 3,8 milijardi kuna više nego na kraju ožujka ove godine. Gotovo 20 milijardi kuna 204.000 građana duguje dulje od godinu dana, a njih 85.000 ima blokirane račune kraće od godine.

Prvih 100 dužnika dužno je 4,2 milijarde kuna, a prvi na toj listi duguje 145 milijuna kuna, podaci su koje je sabralo Ministarstvo financija.

Nenaplativi krediti

Porezna uprava zaslužna je pak samo za sedam posto svih blokada računa građana i ovrhama pokušava naplatiti 1,5 milijardi kuna. Najviše blokada, čak 67 posto, otpada na banke, leasing kuće i osiguravajuća društva koji od građana u ovrhama potražuju 15,2 milijarde kuna, od čega nešto manje od 14 milijardi otpada na banke, a prema podacima HNB-a nešto više od 4 milijarde kuna otpada na nenaplative stambene kredite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije