“Tvrdi” hrvatski propisi

Biciklizam je u Hrvata postao omiljeni hobi u trenutku kada smo počeli tonuti u krizu. Pod krinkom ekologije i zdravog života(renja) pedaliranje je sve popularnije, bježi se glavom bez obzira od svega što troši gorivo i što se mora registrirati.

No, da biste prevezli bicikl morat ćete ugraditi jedan od homologiranih nosača bicikala. U ponudi su raznorazni modeli, no vi birate najpraktičniji, koji se ugrađuje na stražnji dio vašeg auta. Radi se o tipu koji je ekonomičniji od krovnog, jer zbog manjeg otpora zraka vaš automobil troši i manje goriva.

Nosači toga tipa su u EU sve popularniji, no imaju i jedan nedostatak – zaklanjaju registracijsku pločicu. Zbog toga se u slučaju njihove ugradnje izdaje treća registracijska pločica, potpuno legalno i bez komplikacija. Primjerice, poznati svjetski brend nosača Thule uz nosač izdaje i naljepnicu s vašim brojem registracije.

U Hrvatskoj takav pristup ne bi prošao, jer je svako neovlašteno kopiranje ili izrada registracijske oznake prema našem Kaznenom zakonu “krivotvorenje službene isprave” te kao takvo podliježe kaznenom progonu.

Naš čitatelj M. V. iz Osijeka (podaci poznati redakciji) upao je u zakonski vakuum i do danas iz njega nije uspio izići. Kako stvari stoje, ni neće tako skoro, piše Automotorisport.hr.

Nakon što je u MUP poslao upit za izdavanje treće pločice, ekspresno je dobio “pedalu”. Predložio je vrlo suvislo rješenje – da se izdavanje treće pločice upisuje u prometnu dozvolu. Osim toga, naveo je da takvi nosači štede gorivo te nekoliko puta u dopisu naglasio da se želi legalno voziti na našim prometnicama, a ne kao kriminalac (što u slučaju izrade treće pločice u kućnoj radinosti jest).

Odgovor MUP-a (skraćena verzija)

“Poštovani, Člankom 244. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da motorna vozila u prometu moraju imati po dvije registarske pločice (prenosive, pokusne itd). Motocikli, traktori, radni strojevi, mopedi itd. mogu imati po jednu pločicu.

Registarska pločica istaknuta na vozilu mora biti izdana za to vozilo. S tim u vezi izvješćujemo Vas da se za vozilo ne može izdati treća reg. pločica, niti je za sada u planu donošenje propisa koji bi to omogućili. Također, sukladno zakonu, reg. pločice se ne mogu izdati za nosače bilo čega, pa tako ni za nosače bicikala.” – odgovara mu Služba za odnose s javnošću MUP-a Republike Hrvatske.

Iako smo ušli u EU, neki običaji i pravila nikako da nestanu s ovih prostora. Zakoni su živa materija, a ne sveto pismo uklesano u kamen, što znači da moraju pratiti dinamiku življenja i prilagođavati se vremenu u kojemu jesmo. To je zasigurno smislenije nego legalne korisnike tjerati u – ilegalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije