Nekoliko novosti nakon ulaska Hrvatske u EU

Uvoz novih automobila

Nakon 1. srpnja dio trošarina ovisit će o cijeni automobila, a dio o emisiji CO2. Stoga će automobili s cijenom do 100.000 kuna i emisijama do 120 grama CO2 po kilometru pojeftiniti za nekoliko tisuća kuna (primjerice, Škoda fabia 1.6 TDI bit će jeftinija 5900 kuna), a oni koji stoje 100.000 do 150.000 kuna te emitiraju do 120 g CO2/km stajat će otprilike jednako.

No vozila skuplja od 150.000 kuna i s emisijama većima od 120 g CO2/km znatno će poskupjeti. Drastično će poskupjeti vozila s emisijom većom od 140 grama po kilometru.

Rabljeni 
automobili

Kada hrvatski građanin kupuje rabljeni osobni automobil, odnosno automobil stariji od šest mjeseci koji je prešao više od 6000 kilometara od građanina neke druge države članice EU neće platiti PDV ni u Hrvatskoj ni u državi članici u kojoj je rabljeni osobni automobil kupljen.

I dalje policijska kontrola na granicama

Hrvatski građani do ulaska u Schengen i dalje prolaze policijsku kontrolu na granicama sa susjedima iz EU. Za prijelaz granice dovoljna je osobna iskaznica.

Ne mijenjajte dokumente

Ne mijenjajte dokumente ako ne morate. Svi dokumenti – osobna i putovnica – vrijede do datuma isteka, a vozačka dozvola vrijedi najdulje do 19. siječnja 2033. godine. Stoga su i gužve koje se ovih dana bilježe u mnogim policijskim upravama nepotrebne.


Slobodno kretanje u cijeloj Uniji

Jedna od najugodnijih stvari, uz slobodan uvoz rabljenih automobila i znatno niže cijene roaminga, jest i slobodno putovanje cijelom Europskom unijom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije