Otvorenje karting sezone u Belici

Mjesec dana kasnije od prvotno zacrtanog kreće nova domaća karting sezona. Prva će utrka Nacionalnog otvorenog, ali i državnog prvenstva Republike Hrvatske što ga raspisuje Hrvatski auto i karting savez biti “1. Nagrada Prelučke legende – Čakovec 2013.”, što će se 26. svibnja u organizaciji riječkog Autokluba “RI autosport” održati na stazi karting centra Belica, nadomak Čakovca.

Sedam mjeseci zimske pauze mnogi su iskoristili za brojne treninge ne samo na malobrojnim hrvatskim karting stazama već često i u susjedstvu u slovenskim ili talijanskim karting centrima. Prošlogodišnja sezona bila je bogata natjecanjima. Šest manifestacija s ukupno 12 utrka na stazama u Novom Marofu, Virovitici i Zagrebu okupile su tijekom sezone ravno 50 kartingaša iz deset klubova.

Upravo na tim pokazateljima temelje se najave nove ovogodišnje sezona za koju se vjeruje da će objediniti šest manifestacija, ali čak sa većim ukupnim brojem sudionika u sezoni. Za ovogodišnje prvenstvo raspisane su četiri bodovne klase. Desetak se vozačica i vozača očekuje u klasi “Limač 50” namijenjenoj upravo najmlađem uzrastu već od pet godina.

Novost je da će i oni po uzoru na starije kolege voziti po dvije bodovne  utrke, a na kraju svake manifestacije uobičajeno svi će biti nagrađeni i proglašeni svojevrsnim pobjednicima. Već nekoliko sezona najbrojnija je klasa Mini karti 60, pa se vjeruje da će i ove godine biti još brojnija, tim više što je dio “limača” stekao pravo nadmetanja sa većima.

Prošle su se godine izdvojila dva mlada asa, Damian Sekulić član virovitičke Cobre i Max Herendić (KK 1 Zagreb) koji su već ovog proljeća svoje vještine dokazivali u međunarodnim utrkama izvan Hrvatske.

No, uz njih je bila nekolicina podjednakih od kojih se ove godine očekuju češća pobjednička postolja i pobjede poput Lea Srđenovića (Podravina Koprivnica), Jana Pokosa (Zanatlija Zagreb), mlade dame Matee Turk (FM Team Zagreb) ili Riječanina Matije Jurišića (RI autosport).

KF3 već je ozbiljna klasa za “velike” dečke. Gotovo nedodirljiv prošle je sezone bio prvak Wiliam Mucak sa osam pobjeda, a parirali su mu Juraj Kovačić (Koprivnica) i početnik u hrvatskom prvenstvu Marino Radetić, od ove sezone član AK Opatija.

Filip Romić (Cobra) svoje je rezultate potvrdio naslovom prvaka i statusom najboljeg seniora prošle sezone. U najjačoj klasi KZ2 bio je nedostižan pa i za Ivana Žovana (KK1) i Žarka Martinjaka (Koprivnica) koji su ga vjerno pratili na stazama.

Ekipno su još jednu sezonu bili gotovo nedostižni Zagrepčani iz najtrofejnijeg hrvatskog Karting kluba “1”, ali velikog su konkurenta dobili u Virovitičanima AMKK Cobra. Za ovu sezonu klupski ogledi biti će još žešći jer se većina  klubova pojačala kvalitetom i brojnošću.

Organizatori prve utrke riječki kartingaški zanesenjaci ove su godine u svojoj sredini okupili desetak vozača. Od prije dvije godine pokretanjem Karting škole Prelučka legenda kroz koju je u dvije generacije prošlo 80-tak mladih karting je ponovo živnuo na Kvarneru. Tako se u nekoliko klubova Kvarnera i Istre ove godine okupilo 15-tak kartingaša koji će obogatiti državno prvenstvo.

Autoklub RI autosport u nedostatku prave natjecateljske staze u Rijeci i okolici odlučio se za organizaciju na stazi Belica, nekada nezaobilaznom hrvatskom centru karting sporta. Očekuje se 40-tak sudionika koji će dan uoči 25. svibnja imati slobodne treninge.

Na dan utrke vjeruje se u dolazak brojnih ljubitelja kartinga uz stazu nadomak Čakovca čiji program počinje u nedjelju 26. svibnja treningom u 10 sati. Svečano otvaranje utrke je u 13,15 sati, prva serija bodovnih utrka je u 13,30, a druga starta u 15,10 sati.

Riječanima su u realizaciji utrke pomoć pružili iskusni suci Auto moto karting kluba Cobra iz Virovitice i domaćini Karting udruge Međimurske županije. Partneri u organizaciji su i Turistička zajednica Grada Čakovca, Hotel Park Čakovec i TZ Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije