Čak 80 posto naših vozača ne zna postupak oživljavanja

Čak 80 posto naših vozača ne zna postupak oživljavanja

Više od polovice smrtno stradalih u prometu umire u prvih 15 minuta nakon nesreće. Zbog toga je iznimno bitno da vozači znaju pružiti prvu pomoć, jer je svaka sekunda do dolaska Hitne pomoći dragocjena.

Rezultati provjere znanja i vještine vozača u pružanju prve pomoći – koja je provedena u 14 zemalja, a u Hrvatskoj su ju proveli HAK i Crveni križ – su razočaravajući. Čak 80% anketiranih nije bilo u stanju izvesti pravilno oživljavanje masažom srca i umjetnim disanjem, a 75 posto nije znalo pravilan postupak zaustavljanja krvarenja. Čak 72 % ispitanika nije znalo provjeriti stanje ozlijeđenih. Također, samo 30 % ispitanika je znalo da unesrećenog prije postupka oživljavanja moramo polegnuti na leđa.

– Loši rezultati nisu iznenađenje i pokazuju da su potrebni redoviti tečajevi osvježavanja znanja. Znanje iz prve pomoći ne trebaju samo vozači već i policajci, vojnici, lovci,… Ipak, nije sve tako sivo, pa su rezultati znanja naših vozača nešto bolji od europskog prosjeka, ali trebali bi biti bolji.

Treba zapamtiti tri najosnovnije radnje: okrenuti unesrećenog na bok ako je bez svijesti ali diše kako se ne bi ugušio, ako krvari treba zaustaviti krvarenje pritiskom na ranu ili kompresivnim zavojem te ako ne diše treba provesti postupak oživljavanja – rekao je Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ, koji ove godine slavi 135 godina djelovanja, godišnje educira oko 28800 kandidata za vozače i više od 6000 mladih u osnovnim i srednjim školama.

Osnovne mjere prve pomoći:

1) Osigurajte mjesto nesreće postavljanjem trokuta i oblačenjem sigurnosnog prsluka

2) Provjerite svijest, disanje, ima li unesrećeni rana i teškoih ozljeda

3) Pozovite Hitnu pomoć, europski broj 112

4) Ako unesrećeni jako krvari, zaustavite krvarenje pritiskom na ranu ili kompresivnim zavojem ako je rana na udovima

5) Ako je unesrećeni bez svijesti a diše normalno, polegnite ga u bočni položaj

6) Ako je unesrećeni bez svijesti i ne diše normalno postavite ga na leđa i započnite postupak oživljavanja naizmjeničnom primjenom 30 pritisaka na prsni koš (masaža srca) i dva upuha zraka (umjetno disanje) do dolaska hitne pomoći

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije