Dobrodošli u Europu bez granica, ali nemojte još bacati putovnice

Dobrodošli u Europu bez granica, ali nemojte još bacati putovnice

Automobil će se nakon ulaska u EU moći kupiti ili prodati po pravilima EU-a o oslobođenju od plaćanja PDV-a ili povratu PDV-a. Ako se u drugoj članici EU-a kupi automobil koji je prešao manje od šest tisuća kilometara ili je star manje od šest mjeseci, tamo se neće platiti PDV, ali će se morati automobil registrirati u Hrvatskoj te platiti PDV.

Ako se od fizičke osobe iz neke članice EU-a kupi rabljeni automobil koji je prešao više od šest tisuća kilometara ili je star više od šest mjeseci, ne plaća se PDV. Ako se rabljeni automobil u drugoj članici EU-a kupi od trgovca, PDV će se platiti tamo gdje je kupljen automobil.

– Naši će državljani nakon ulaska Hrvatske u EU morati pokazati putovnicu ili osobnu iskaznicu kad budu ulazili ili izlazili iz schengenskog područja slobodnog putovanja, kao i kod ulaska i izlaska iz članica EU-a koje nisu u tom području. Schengensko područje obuhvaća 26 država.

Tu su 22 članice EU-a – sve osim Velike Britanije, Irske, Cipra, Rumunjske i Bugarske, a uključene su još i Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn. Osobne iskaznice izdane prije 1. siječnja 2003. godine neće se nakon ulaska Hrvatske u EU smjeti koristiti za prelazak granice. Kod prelaska granice, primjerice u zračnim lukama, čekat ćemo u istom redu kao i ostali građani EU-a, a ne kao “ostali”, što zna biti prilično ponižavajuće.

– Carinici susjednih nam članica EU-a neće vas više pitati za podrijetlo robe koju imate u automobilu, jer će postati svejedno jeste li nešto kupili u Ljubljani, Budimpešti, Milanu, Zagrebu, Splitu…

– Hrvatska s datumom ulaska u EU postaje obvezna poštovati Europski uhidbeni nalog, dakle, ako vaše izručenje zatraži neka članica EU-a, bit ćete uhićeni i izručeni.

– Građani BiH moći će i dalje u RH samo s osobnom iskaznicom, ne donese li Vijeće EU-a u međuvremenu drukčiju odluku.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati na portalu SlobodnaDalmacija.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije