Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
HITNI KORIDORI NA CESTAMA Za vozača mali pomak lijevo ili desno, za unesrećenog koridor prema životu!
HAK revija

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE

HITNI KORIDORI NA CESTAMA Za vozača mali pomak lijevo ili desno, za unesrećenog koridor prema životu!

Stvaranje hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama

Prije dvije godine Hrvatske autoceste zajedno su s  Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog autokluba te Hrvatske vatrogasne zajednice predstavile kampanju Hitni koridor spašava život. Zahvaljujući medijima kampanja je polučila snažan odjek u javnosti te su se svi vozači u incidentnim situacijama ponašali po protokolu, piše portal revijahak.hr.

Prošle godine promet je značajno bio u padu zbog pandemije, a samim time bila je i manja potreba za  intervencijama hitnih službi. Međutim, unazad tjedan dana svjedočimo intenzivnom povećanju prometa na našim autocestama, a što u konačnici rezultira i povećanjem broja prometnih nesreća. Nažalost, primijetili smo da su vozači zanemarili ili zaboravili pravilo formiranja hitnog koridora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetili bi vozače, da bi interventna vozila brzo i sigurno stigla do mjesta nesreće te mogli pomoći unesrećenima, a time u većini slučajeva i spasiti nečiji život, potrebno je omogućiti njihov što brži i sigurniji prolazak formiranjem tzv. hitnog koridora na način da se vozila koja se nalaze u desnoj traci pomaknu što više udesno, a vozila koja se nalaze u lijevoj traci što više ulijevo.

Stvaranje hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152. Na žalost, ovo pravilo u praksi funkcionira samo ako se svi vozači pridržavaju i dopuštaju interventnim vozilima neometan prolaz do mjesta nesreće.

Prednosti Hitnog koridora

- Jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,
- Brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće,
- Brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,
- Povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,
- Prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama Slovenija, Austrija, Njemačka…

Pridržavanje obveze o formiranju Hitnog koridora za vozača mali je pomak lijevo ili desno, dok je za unesrećenog koridor prema životu.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!