Svaki dan devet auta ukradu ili u njih provale

Svaki dan devet auta ukradu ili u njih provale

U Hrvatskoj je lani prijavljena 1361 krađa automobila, odnosno svaki dan je u prosjeku ukradeno 3,7 automobila. Razriješeno je 411 krađa, 362 auta su naknadno pronađena, a lopovi su u svom naumu uspjeli u 588 slučajeva.

Gotovo svaka druga krađa dogodi se na području Policijske uprave zagrebačke (603). Druga je Splitsko-dalmatinska županija sa 194 krađa, a najmirniji mogu biti vlasnici vozila u Požeško-slavonskoj županiji gdje su lani zabilježene samo dvije krađe automobila. U Ličko-senjskoj bilo ih je sedam, u Brodsko-posavskoj osam, Virovitičko-podravskoj devet i Krapinsko-zagorskoj deset.

I dalje se najviše kradu Volkswageni. Svaki treći ukradeni od dovršenih krađa (184 ukradena u 2012., od 588) bili su VW automobili. Drugi su talijanski automobili (Fiat, Alfa Romeo i Lancia) sa 66 ukradena, a treći je Opel sa 63. Lani su ukradena i četiri Porschea. Ako krađama pridodamo i provalne krađe u automobile, kojih je lani bilo 1906, ispada da se svaki dan u Hrvatskoj ukrade ili bude provaljeno u devet automobila.

Kako smanjiti rizik od krađe automobila?

Osim uplate osiguranja ili kupnje garaže, postoji niz radnji kojima možete smanjiti rizik. Među one banalne, koje ipak neki čine, spada zaključavanje automobila i ako ga napuštate samo na trenutak.

Blokade i GPS lokator

Nikada ne ostavljajte ključeve ni dokumente u automobilu. Opasno može biti i ostavljanje ključeva nepoznatom mehaničaru ili peraču automobila. Također, stvari ostavljene na vidljivim mjestima u kabini automobila privlače kradljivce.

Dakako, preporuča se i ugradnja nekog sustava zaštite. Primjerice, blokada mjenjača je jedna od najučinkovitijih. Nude se i alarmni uređaji, šipka na upravljaču, kao i nešto skuplji ali učinkoviti sustavi kao što su blokada upravljača ili ugradnja GPS uređaja pomoću kojeg se u svakom trenutku zna lokacija vozila. U svakom slučaju, bilo koji sustav zaštite bolji je od nikakvog.

Novčanike, dokumente i mobitele ne ostavljajte u autu

Iz policije upozoravaju da su i provale u vozila vrlo česta kaznena djela. Lani ih je prijavljeno 1906 odnosno 5,2 dnevno. Odgovornim ponašanjem može se smanjiti rizik od od provale. Za to nisu uvijek potrebna značajna ulaganja već promjena ponašanja i navika vlasnika automobila.

Provalne krađe u osobne automobile najčešće se događaju na parkiralištima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ustanova…, i to u poslijepodnevnim i večernjim satima. U većini slučajeva, provalnici podesnim predmetom provaljuju u vozilo te otuđuju novčanike i dokumente, novac, audio uređaje, mobitele.

Zbog toga je važno da ništa ne ostavljate na vidljivom mjestu u automobilu, pa čak ni bezvrijednu stvar poput vrećice ili dječje igračke, jer lopovima su takvi automobili zanimljiviji. Stvari stavite u prtljažnik, ali obratite pažnju i promatra li vas tko dok to radite.

Kako da vaš automobil i ostane vaš?

1. Uvijek kada napuštate vozilo, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt-brave i zaključajte vozilo

2. Ugradite alarmni uređaj, najbolja zaštita su kombinacija alarma i mehaničke zaštite

3. Ne lijepite na auto naljepnicu proizvođača alarma. Ako lopovi znaju koju vrstu alarma imate,    lakše će ga onesposobiti

4. Ne ostavljajte torbice, mobitele, aktovke, jakne, pakete, dokumente ili vrećice na vidljivom mjestu u vozilu

5. Ako to tehnički uređaji dozvoljavaju, sklonite ih na zatvoreno ili zaključano mjesto

6. Zatvarajte pomični krov i prozore, sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte

7. Auto parkirajte na osvijetljenom i prometnom mjestu (parkirališta trgovačkih lanaca i sl.)

8. Ne ostavljajte vozilo dulje vremena bez nadzora

9. Ne ostavljate vozilo i ključeve od vozila bez nadzora u praonicama i servisima u koje nemate povjerenja

10. Uočite li oštećenje brave, javite policiji, promijenite bravu i vozilo premjestite na sigurno mjesto

11. Kada pogledate svoj parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina zaštite od dobrosusjedskog nadzora

12. Budite svjesni okoline – možda vas počinitelj gleda

13. Ako vas od trgovačkog centra do kuće prati nepoznato vozilo, zapišite broj, boju i tip vozila i o tome obavijestite policiju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije