Što trebate znati o uvozu automobilskih guma?

Što trebate znati o uvozu automobilskih guma?

Uvoz auto guma se pod određenim uvjetima može smatrati robom nekomercijalnog karaktera za osobne potrebe putnika i članova njegove obitelji, koja je oslobođena od plaćanja uvoznih davanja do iznosa 1.000,00 kuna.

Ako se u prijevoznom sredstvu nalazi nekoliko članova iste obitelji (to su roditelji, bračni drug i djeca, koji žive u istom kućanstvu, što se provjerava uvidom u putne isprave), a unose se autogume, neovisno što je za odnosnu robu ispostavljen samo jedan račun na iznos veći od 1000 kuna, mogu se primijeniti i oslobođenja pri unosu primjerice zbrajanjem prava na oslobođenje prema broju članova obitelji ali isključivo ukoliko su odnosne autogume odgovarajuće prijevoznom sredstvu kojim putnici prelaze granicu.

Ukoliko su gume namijenjene za drugo vozilo, putnik mora odgovarajućom ispravom dokazati da je on ili neko od članova obitelji s kojima putuje vlasnik tog drugog vozila. Također se naglašava da i u ovom slučaju vrijedi pravilo nedjeljivosti jednog predmeta, što znači da ukoliko je jedna guma vrijednosti veće od 1.000,00 kuna, nije moguće podijeliti vrijednost na više članova obitelji, ili obračunati davanja na dio vrijednosti jednog predmeta, već je potrebno obračunati davanja na ukupnu vrijednost pojedinog predmeta (gume).

Ako je predmetna roba kupljena uz korištenje obrasca za povrat PDV-a, uz uvjet da je odnosni obrazac uredno ovjeren od carinske službe druge države, carinsku vrijednost za obračun čini samo neto cijena, dakle uz umanjenje za na računu iskazani odnosno plaćeni porez na dodanu vrijednost.

Zbrajanje prava na olakšice može se primijeniti i pri unosu autoguma montiranih na vozilo, ako se iznose neposredno nakon montaže na osobnom automobile, te ako su korištene na relaciji puta od mjesta kupnje do izlaska iz carinskog područja.

Izvor: carina.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije