Vijesti / Automobilizam
Automobilizam
ZAČEPLJENI FILTER GORIVA Koji su simptomi i kada ga zamijeniti?
Pixabay.com/Ilustracija

Servis vozila

ZAČEPLJENI FILTER GORIVA Koji su simptomi i kada ga zamijeniti?

U slučaju začepljenog filtera motor će dobivati manje količine goriva od predviđenih, pa je moguće da nastanu problemi prilikom pokretanja motora

Filter goriva ima jednostavan i važan zadatak – spriječiti put nečistoća do motora vozila. U rezervoaru i gorivu ima sitnih nečistoća (prašine, čestica korozije…), a zadatak filtera je skupiti ih prije nego što krenu dalje i spriječiti štetu na motoru. Filteri su često smješteni u rezervoaru goriva ili uz njega (uglavnom novija vozila), a ponekad se nalaze i dalje od rezervoara, negdje na cjevovodu koji vodi do motora.

Koji su simptomi onečišćenog i nefunkcionalnog filtera goriva? U slučaju začepljenog filtera motor će dobivati manje količine goriva od predviđenih, pa je moguće da nastanu problemi prilikom pokretanja motora. kad je motor u praznom hodu mogli biste osjetiti probleme u radu (po zvuku i vibracijama motora). Jedan od simptoma je i rast temperature motora, a pri ubrzanjima možete osjetiti i njegov nejednak rad, odnosno izostanak linearnosti ubrzanja. Zbog začepljenja filtera vjerojatno će se upaliti i žuta lampica motora na instrumentnoj ploči, piše portal revijahak.hr.

Za kraj, suprotno logici – pretpostavljali biste da će sa začepljenjem filtera motor trošiti manje goriva – raste potrošnja jer će motor zahtijevati više goriva, odnosno pumpa goriva će raditi povećanim kapacitetom. Vrijeme promjene filtera goriva se razlikuje od proizvođača do proizvođača, ali intervali su uglavnom od 40.000 do 60.000 kilometara. Vodite brigu o tome jer se radi o iznimno važnom dijelu sustava.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!