Gdje i kako policija može nadzirati promet i zaustavljati vozače?

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10-Odluka UsRH i 74/11) policija je ovlaštena nadzirati i upravljati prometom na cestama sukladno Zakonu i podzakonskim aktima.

Policijski službenici nadziru promet na cestama na temelju praćenja i proučavanja prometne problematike po vremenu i prostoru. Pozitivnim zakonskim propisima u Republici Hrvatskoj nije propisano da mjesta, gdje policijski službenici nadziru promet na cestama, budu obilježena.

Konkretnije, policijski službenici koji obavljaju poslove nadzora i upravljanja prometom na cestama dužni su postupati u skladu sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09), Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika (NN 89/10), Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama (NN 141/11), te drugim propisima koji propisuju način postupanja službenika policije.

Upravljanje prometom na cestama policijski službenici obavljaju izdavanjem naredbi usmeno, pokretima ruku, položajem tijela i posebnim uređajima za davanje zvučnih i svjetlosnih znakova. Tijekom zaustavljanja vozila, odnosno, poduzimanja drugih mjera i radnji u prometu, policijski službenici dužni su voditi brigu o osobnoj sigurnosti, sigurnosti vozača kojeg zaustavljaju, kao i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Znaci što ih policijski službenici daju sudionicima u prometu moraju biti jasni i nedvojbeni, a način postupanja policijskog službenika ovisit će o konkretnoj situaciji, mjestu zaustavljanja, ovisno o tomu je li počinjen prekršaj i kakav, kao i drugim okolnostima koje policijski službenik procjenjuje na terenu.

Izvor: mup.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije