Nekoliko najčešćih pitanja u vezi registracije vozila

1. Gdje se vozilo registrira?

Sukladno članku 2. Pravilnika o registraciji i označavanju vozila, registracija vozila obavlja se u policijskoj upravi/policijskoj postaji prema mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika vozila, a registarske pločice nose registarsku oznaku područja na kojem je vozilo registrirano.

2. Kakav je postupak u slučaju krađe ili gubitka registarskih pločica?

Vlasnik vozila dužan je prijaviti gubitak ili krađu registarskih pločica nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji na čijem su području pločice nestale. Zahtjev za izdavanje novih registarskih pločica vlasnik vozila podnosi policijskoj upravi ili policijskoj postaji, koja je vozilo registrirala.

U slučaju da je izgubljena samo jedna registarska pločica, izdaje se par registarskih pločica s novim registarskim brojem, ali se, ukoliko vlasnik to želi, nakon 30 dana od prijave nestanka može dobiti registarsa pločica s istim registarskim brojem.

3. Mogu li se na motorna vozila stavljati bilo kakve registarske pločice, s obzirom na njihovu veličinu?

Veličina, odnosno, dimenzija registarske pločice za  vozila određena je Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila te se dimenzije ne mogu mijenjati.

4. Kakav je postupak za dobivanje posebno odabranih registarskih oznaka (po narudžbi i po izboru)?

Cijena registarskih pločica izrađenih pojedinačno s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom (po narudžbi) iznosi 378,00 kuna i stranka zahtjev za izdavanje takvih reg. pločica može podnijeti u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno postaji.
Cijena registarskih pločica po izboru iznosi 6.720,00 kuna, a natpis može sadržavati tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili kombinaciju slovnih i brojčanih znakova (npr. IVAN, IVAN-1 i sl.)

5. Mogu li se nevažeće registarske pločice zadržati kao suveniri?

Člankom 39. Pravilnika o registraciji o označavanju vozila, propisano je da vlasnik registriranog vozila može u nadležnom tijelu kod kojeg se vozilo vodi u evidenciji odjaviti vozilo.

Prilikom odjave vozila vlasnik vozila je dužan vratiti prometnu dozvolu i registarske pločice. Nadležno tijelo nakon odjave vozila poništava registarske pločice. Iznimno na zahtjev vlasnika registarskih pločica nadležno tijelo čuva pločice 90 dana.
Dakle, ne mogu se koristiti kao suveniri.

6. U kojem se roku treba obaviti redovan tehnički pregled vozila?

Vlasnici vozila dužni su vozilo podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem ističe rok od 24 mjeseca od prvog tehničkog pregleda i registracije vozila, a nakon toga tijekom svakog 12. mjeseca od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.

7. Treba li se produženje prometne dozvole (registracije) obaviti u mjestu boravka vlasnika vozila?

Produženje prometne dozvole (registracije) vozila može se izvršiti u bilo kojoj Stanici za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj.

8. Postoji li zakonski rok za odjavu vozila?

Vlasnik vozila koji ne produži važenje prometne dozvole (registraciju vozila) dužan je u roku 15 dana od dana proteka važenja  prometne dozvole  vozilo odjaviti.
Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana od prodaje vozila odjaviti vozilo.

9. Kada se moraju mijenjati prometna dozvola, knjižica vozila i registarske pločice?

Vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli ili knjižici vozila. Promjena vlasnika vozila, promjena prebivališta odnosno sjedišta vlasnika ili promjena registarske oznake evidentira se u knjižici vozila i izdaje se nova prometna dozvola. Ako se promjenom prebivališta mijenja registracijsko područje, izdaju se nove registarske pločice.

10. Mora li se mijenjati prometna dozvola i knjižica vozila ukoliko osoba promijeni prezime?

Ako osoba promijeni prezime, izdaje se nova prometna dozvola i knjižica vozila.

11. Koji je postupak za promjenu registarskih pločica i prometne dozvole prilikom promjene prebivališta?

Prilikom promjene prebivališta, vozilo se odjavljuje u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji, gdje je vozilo bilo registrirano (stranka prilaže registarske pločice, prometnu dozvolu i knjižicu vozila).

Nakon prijave na novo prebivalište stranci se izdaju nove registarske pločice i prometna dozvola, prema mjestu novog prebivališta, a u knjižici vozila se evidentira promjena prebivališta ili sjedišta vlasnika i promjena registarske oznake.

Iznimno od navedenog, ukoliko je novo prebivalište na istom registracijskom području, nije potrebno mijenjati registarske pločice. Za razliku od navedenog općenitog postupanja, vlasnik vozila kada mijenja prebivalište odnosno sjedište, ukoliko to želi može izvršiti registraciju vozila u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema novom prebivalištu odnosno sjedištu, a da pri tom nije potrebno provoditi postupak odjave vozila u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji, koja ga vodi u evidenciji.


Registarske oznake gradova (uvedene 1992/93):

BJ – Bjelovar
BM – Beli Manastir
ČK – Čakovec
DA – Daruvar
DE – Delnice
DJ – Đakovo
DU – Dubrovnik
GS – Gospić
IM – Imotski                                                                                                               KA – Karlovac
KC – Koprivnica
KR – Krapina
KT – Kutina
KŽ – Križevci
MA – Makarska
NA – Našice
NG – Nova Gradiška
OG – Ogulin
OS – Osijek
PU – Pula
PŽ – Požega
RI – Rijeka
SB – Slavonski Brod
SK – Sisak
SL – Slatina (nova oznaka za Slatinu)
ST – Split
ŠI – Šibenik
VK – Vinkovci
VT – Virovitica
VU – Vukovar
VŽ – Varaždin
ZD – Zadar
ZG – Zagreb
ŽU – Županja


Izvor:
mup.hr i wikipedia.org

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije