Od sljedeće godine ukidaju se trošarine na rabljena vozila

Od sljedeće godine ljubitelji automobila mogli bi napokon doći na svoje. Naime, prema najavama ministra financija Slavka Linića, od 1. siječnja 2013. godine kreće potpuno novi sustav trošarina, a sve kako bi se Hrvatska uskladila sa zahtjevnim propisima Europske unije.

Podsjetimo, ulaskom u EU “brišu” se carinske granice s ostalim članicama, pa će Hrvati mnogo lakše moći kupovati automobile iz Slovenije, Mađarske, Italije ili Njemačke.

“Svaka trošarina koja u Hrvatskoj poskupljuje proizvod znači da ćemo izgubiti PDV jer će se otići u susjedni grad, kupiti i bez problema donijeti u Hrvatsku jer više nema carine niti barijera”, naglasio je Linić.

Prođe li u Saboru novi Linićev sustav trošarina, to će značiti da će se trošarine za automobile po novome obračunavati na temelju vrijednosti vozila i emisije ugljičnog dioksida, a ne prema kubikaži, piše Index.hr.

Ono što je posebno važno za istaknuti jest činjenica da će se trošarine za polovne automobile iz inozemstva u potpunosti ukinuti. Na manje i novije automobile, zbog izmjena u sustavu, plaćat će se i manje trošarine.

“Što znači, jači automobili imaju veću emisiju, platit će veću trošarinu, stari automobili imaju veću emisiju, platit će veću”, pojasnio je ministar financija.

Ministar Linić najavio je i redizajn porezne politike, prema kojem će najmanje stope poreza plaćati oni koji svoju imovinu koriste u industriji, dok će najgore proći oni koji svoju imovinu uopće ne koriste. “Zdravstvo ćemo ubuduće financirati iz poreza na imovinu”, zaključio je Linić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije