dobro je znati

PROMJENE OD SUTRA Svi novi automobili moraju zadovoljavati ove uvjete

Od 7. srpnja 2024. godine, novi automobili koji se registriraju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni nizom novih tehnoloških sustava pomoći, sukladno novoj uredbi EU

Ovi zahtjevi primjenjuju se isključivo na sve nove modele vozila koji se prvi put predstavljaju na tržištu od te godine.

Nekoliko novosti

Jedan od ključnih zahtjeva je ugradnja sustava Intelligent Speed Assistance (ISA), koji će postati obvezan za sve novoregistrirane automobile. ISA je pametan sustav pomoći koji nadzire brzinu vozila i upozorava vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Osim vizualnih ili zvučnih signala, ISA može pružiti lagani otpor na papučici gasa kako bi vozač bio svjestan prekoračenja brzine.

Osim ISA-e, nova pravila uključuju obveznu ugradnju crne kutije (Event Data Recorder – EDR) u sve novoregistrirane automobile. Ova crna kutija kontinuirano bilježi važne podatke o vožnji kao što su brzina, kočenje i aktiviranje zračnih jastuka. Podaci se lokalno pohranjuju i anonimiziraju te se brišu osim u slučaju nesreće, kada se zadržavaju kako bi pomogli u rekonstrukciji događaja.

Još jedan obvezni sustav je pomoć pri kočenju u nuždi, koji omogućuje automatsko zakočenje vozila u opasnim situacijama kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće. Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi također je obavezno kako bi signaliziralo snažno kočenje na stražnjem dijelu vozila.

Ostali obavezni sustavi uključuju upozorenje na umor vozača, asistenta za vožnju unatrag radi sprječavanja nezgoda pri manevriranju vozilom unazad te sustav upozorenja o napuštanju prometne trake.

Povećanje sigurnosti

Dodatno, nova pravila uvode pripremu za Alcolock, sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, koji će se u budućnosti morati naknadno ugraditi u sve novoregistrirane automobile.

Uz sve ove inovacije, važno je naglasiti da ovi sustavi pomoći ne ograničavaju autonomiju vozača i mogu se deaktivirati, ali će se aktivirati ponovno svaki put kada se automobil pokrene.

Nova regulativa EU ima za cilj unaprijediti sigurnost na cestama i smanjiti broj nesreća uvođenjem naprednih tehnoloških rješenja u vozila. Svi proizvođači automobila koji žele ući na europsko tržište morat će se prilagoditi ovim novim zahtjevima kako bi osigurali usklađenost sa zakonodavstvom EU od srpnja 2024. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije