Kazne za nepropisna svjetla na vozilu

Sukladno članku 275. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08, 48/10 – Odluka UsRH i 74/11) sva motorna i priključna vozila te njihovi dijelovi i oprema, prije stavljanja na tržište i prve registracije moraju se podvrgnuti postupku provjere homologacije radi utvrđivanja zadovoljavaju li propisane zahtjeve o homologaciji (uključujući i plava svjetla, “led”, neonke u vozilima i sl.).

Sukladno članku 101. na vozilu s prednje strane moraju biti upaljena najmanje dva bijela ili žuta svjetla i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani. Svjetla za označavanje vozila (članak 107.) upotrebljavaju se kad je vozilo zaustavljeno ili parkirano na cesti, a moraju biti upaljena dok su upaljena bilo koja svjetla za osvjetljavanje ceste ili posebna svjetla za maglu.

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (članak 19.) propisano je da se na vozilima ne smiju postavljati neki drugi uređaji za osvjetljavanje, označavanje i dodavanje svjetlosnih znakova, osim zakonom propisanih uređaja za osvjetljavanje ceste, uređaja za označavanje vozila i uređaja za davanje svjetlosnih znakova (uređaji i oprema koji se naknadno ugrađuju na vozilo moraju biti odobrenog tipa – homologirani prema važećim ECE pravilnicima u Republici Hrvatskoj).

Prema članku 42. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozila na prednjoj strani ne smiju imati svjetlosne, svjetlosno-signalne uređaje ili tvari koje daju svjetlo u boji (plava svjetla i sl.), a na stražnjoj strani uređaje ili tvari koje daju bijelo svjetlo, osim svjetla za osvjetljavanje ceste pri vožnji unatrag i svjetlo za osvjetljavanje stražnje registarske pločice.

Za nepoštivanje ove zakonske odredbe novčana kazna iznosi 500 kuna. Dogradnja ukrasnih svjetiljki, neonskih svjetala ili plavih točkastih led dioda, kao svaka dogradnja uređaja i opreme na vozilima, koja nije sukladna važećim propisima, negativno utječe na sigurnost prometa na cestama i to smanjenjem sigurnosti prometa, a prije svega zbunjivanjem ostalih sudionika u prometu.

Člankom 276. Zakona o sigurnosti prometa na cestama je propisano da vozila na kojima se čini nadogradnja (plava pozicijska ili druga svjetla) moraju biti podvrgnuta ispitivanju prije puštanja u promet, što znači da nije dopuštena, a vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 1.000,00 kuna.

Izvor: mup.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije