Kako saznati stvarnu kilometražu rabljenog vozila?

Pri svakom redovnom tehničkom pregledu vozila u Republici Hrvatskoj stanje kilometraže se upisuje u računalo i evidencija o ovim zapisima se po broju šasije vozila vodi godinama unazad (najviše do pet godina).

Stanice su u mogućnosti, svakoj zainteresiranoj stranci koja se identificira važećim osobnim dokumentom i doveze vozilom ili pristupi bez vozila, ali donese originalnu prometnu dozvolu ili knjižicu vozila, izdati Potvrdu o stanju brojača kilometara na prethodnim redovnim tehničkim pregledima.

Za svega 25 kn (PDV uključen) možete isključiti svaku mogućnost prijevare potencijalnog prodavača o stanju kilometraže. Pri tome nije potrebno pristupiti u onu stanicu u kojoj su do sada obavljani tehnički pregledi nego se Potvrda o stanju brojača kilometara može zatražiti u bilo kojoj stanici s popisa.

Primjer potvrde za vozilo na kojem je skidana kilometraža

Sve stanice su međusobno informatički povezane pa nije bitno gdje je vozilo prije obavljalo tehničke preglede, u Dubrovniku, Puli ili Osijeku – u bilo kojoj stanici s popisa možete zatražiti svoj primjerak Potvrde.

Naglašavamo, na tehničkim pregledima se evidentira stvarno i trenutno stanje brojača prijeđenih kilometara (putomjera), a ne stanje za koje vlasnik tvrdi da je vozilo do tada prešlo.

Dakle, ako na putomjeru u trenutku tehničkog pregleda pišu brojke 12345 u računalo ćemo upisati točno te brojke, a ne sto ili dvjesto tisuća više jer vlasnik tvrdi da je vozilo prešlo takve kilometre.

Također treba znati da ovakvu potvrdu nije moguće dobiti za vozilo koje je uvezeno iz inozemstva i još nikada nije obavilo tehnički pregled u Republici Hrvatskoj.

Analizirajući potvrdu i kilometre koji su na njoj ispisani kao i stvarno stanje kilometara na instrumentima vozila, lako možete zaključiti postoji li logičan slijed prijeđenih kilometara svake godine ili vas kupac želi prevariti jer je vratio kilometražu. Ako zaključite da su kilometri vraćeni – ne kupujte takvo vozilo.

Izvor: cvh.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije